Ispiši ovu stranicu

Europski je dan žrtava kaznenih djela

Europski je dan žrtava kaznenih djela Foto: MPISZŽIS

Danas obilježavamo Europski dan žrtava kaznenih djela. Javnim akcijama 11 organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj danas će podsjetiti javnost na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke svih kaznenih djela na području RH.

U našoj je zemlji uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela odnosno Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koju čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima koja svoj referentni centar ima i u Vukovaru. Te organizacije pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj.

PRUŽAJU RAZNE VIDOVI POMOĆI I PODRŠKE ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Članice ove mreže sudjelovale su na brojnim edukacijama i tematskim predavanjima s ciljem unaprijeđenja znanja i kapaciteta za pružanje podrške i pomoći žrtvama i svjedocima, a pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije i informacije o pravima. Također, pružaju psihološko i pravno savjetovanje, podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela koji nisu prijavili kazneno djelo, podršku nakon završetka sudskog postupka ako je kazneno djelo prijavljeno, podršku žrtvama i svjedocima pratnjom na sud te podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela pratnjom na policiju, državno odvjetništvo ili u centre za socijalnu skrb.

BESPLATNE USLUGE

U okviru Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela usluge su dostupne neovisno o tome je li korisnik prijavio kazneno ili prekršajno djelo. Također, usluge su dostupne i određeno vremensko razdoblje nakon završetka sudskog postupka.

Pružanje svih usluga u okviru rada ove mreže u potpunosti je besplatno za sve korisnike koji im se obrate za pomoć i podršku, a to se može zatražiti telefonom, e-mailom ili osobno u prostorijama organizacija mreže. Svi kontakti dostupni su web stranici mreže.

Povodom Europskoga dana žrtva kaznenih djela Udruga za podršku žrtvama i svjedocima danas će objaviti  javni poziv za 2022. godinu, na prikupljanje prijedloga za dobitnike priznanja za unapređivanje sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, priznanja za pružatelje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji i priznanja za životno djelo u području razvoja sustava žrtvama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji,

Priznanja se odnose samo na pojedince i fizičke osobe i javni poziv će trajati do rujna 2022. godine.

 

 

 

 

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar