Beroš: Smanjuje se broj novozaraženih, još nema ublažavanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Arhiva HRV

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je krivulja novih slučajeva zaraze koronavirusom u silaznoj putanji, ali zbog niske procijepljenosti još se ne razmatra ublažavanje epidemioloških mjera i promjena uloge covid potvrda.

- Moramo biti svjesni da je još uvijek velik broj necijepljenih građana koji mogu teško oboljeti pa zato Hrvatska ne može slijediti primjer Danske, Švedske ili Velike Britanije kojima dovoljna procijepljenost daje prostora za popuštanje epidemioloških mjera - rekao je Beroš. 

Beroš je istaknuo da Hrvatska danas bilježi gotovo 32 posto manje dnevnih slučajeva u odnosu na prošli tjedan, što je najveći pad novozaraženih u petom valu.

- Posljednjih dana bilježimo lagani pad broja hospiraliziranih pa je njihov udio u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru niži nego u prethodnom razdoblju - istaknuo je Beroš. 

Covid potvrde, poručio je, i dalje smanjuju rizik od širenja zaraze u bolnicama, socijalnim ustanovama i nekim radnim sredinama.

- Unatoč dovoljnim količinama cjepiva i cjepnih punktova sve je manji interes građana za cijepljenje, iako najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se među onima koji su primili dodatnu dozu cjepiva zarazilo svega 0,4 posto ukupne populacije - rekao je Beroš. 

Poručio je da Ministarstvo zdravstva i dalje kontinuirano prati izvršavanje svih hitnih i neodgodivih zdravstvenih usluga, a za onkološke pacijente postoje posebni protokoli narudžbi za preglede.

Pročitano 320 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase