Ispiši ovu stranicu

Hrvatska zajednica u Srbiji obilježava Dan izbora I.saziva HNV-a

Hrvatska zajednica u Srbiji obilježava Dan izbora I.saziva HNV-a Foto: HNV

U okviru proslave Dana izbora I.saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Republici Srbiji, na Uspenskom groblju u Novom Sadu obilježena je 200.obljetnica rođenja skladatelja hrvatske himne Josipa Runjanina.

Podno njegova nadgrobnoga spomenika položeni su vijenci, a nazočili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Milan Bošnjak, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, izaslanik predsjednika Pokrajinske vlade i pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, predstavnici diplomatskog kora Republike Hrvatske u Republici Srbiji, upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Darko Polić te članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina koji godinama skrbe o Runjaninovom spomeniku čuvajući njegov lik i djelo. Inače, obnova ovog nadgrobnoga spomenika reuzltat je dogovora čelništva hrvatske zajednice u Republici Srbiji i gradske uprave Novog Sada.

-Obnovljeni Runjaninov nadgrobni spomenik ima važnu simboličnu poruku. Obvezuje nas da poštujemo svoje korijene i svoj identitet i da se time ponosimo te da stojimo jedan uz drugoga, ne samo na grobu kao kraju života nego i u drugim, novim počecima kao i međusobnim susretljivostima u svakodnevnim životima – naglasila je, između ostaloga predsjednica HNV-a Vojnić.

Dan izbora I.saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća nastavlja se svečanom akademijom u Gradskoj kući u Subotici, a u okviru programa bit će dodijeljena priznanja za doprinos hrvatskoj zajednici.

 

Pročitano 476 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar