NAJNOVIJE
Za braniteljske udruge Vukovarsko-srijemska županija izdvojila 27.000 eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je i uručio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga na temelju provedenog Javnog poziva „Psihološko i socijalno osnaživanje, podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata“. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno 27.000 eura, a potporu je ostvarilo 28 udruga koje su dobile iznos od 600 do 2.000 eura.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:49)
U Vukovaru je održana tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

U vukovarskome Područnome centru Instituta Ivo Pilar povodom Dana Grada Vukovara održana je redovita tribina "Znanstveni susreti u Institutu Pilar", na temu "Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru - ima li razloga za demografski optimizam". Uvodno je govorio demograf, dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar za znanstvenoistraživačku djelatnost, naglasivši da demografsko stanje u Vukovaru baštini brojne negativne utjecaje iz prethodnih razdoblja, ne samo Domovinskoga rata nego su se prvi lošiji demografski pokazatelji javili i ranije.

-Demografski parametri u Vukovaru nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, stoga imamo upaljen svojevrsni alarm. Međutim Vukovar nije izuzetak, u cijeloj Europi se pokazuju zabrinjavajući demografski trendovi. Ono što je činjenica jeste da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, trend se ne zaustavlja, ali je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje. Naime, prema službenim podatcima za to razdoblje imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih. To su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revizalizaciji. Ukoliko bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima – istaknuo je Živić.

Svoje najbolje rezultate glede broja stanovnika Vukovar je bilježio neposredno pred Domovinski rat 1991.godine kada je u samom gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47 tisuća ljudi. Prema posljednjem popisu u Vukovaru ih živi 23 135 , odnosno broj stanovnika je gotovo prepolovljen. Pred državom je, naglašava Živić da, s jedne strane, osmisli aktivnu i kontroliranu politiku useljavanja te s druge, povratka onih koji su ranije iselili, kako bi se vukovarski kraj oporavio u demografskom smislu.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:28)
Predstavljena slikovnica Volimo te grade – Vukovar u očima djeteta

Povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena je slikovnica "Volimo te grade - Vukovar u očima djeteta" u čijoj je izradi sudjelovalo oko dvije stotine učenika i učitelja.

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:38)
Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra
Kako prenosi Media servis, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je nakon gotovo pola godine od prometne nesreće, podignulo optužnicu protiv okrivljenog 45-godišnjaka, bivšeg ministra Marija Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima prenosimo u cijelosti u nastavku:
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona. Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda -
(Utorak, 30 Travanj 2024 13:06)
Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen u Osijeku

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u Osijeku je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:04)
Zahtjevi za upis u registar birača državljana drugih članica EU do 9.svibnja

Birači, državljani drugih članica Europske unije koji žele glasovati na izborima za Europski parlament najkasnije do četvrtka, 9. svibnja mogu podnijeti zahtjev za upis u registar birača, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:29)
Vukovarske gimnastičarke osvojile nove medalje u Belom Manastiru

U subotu 20.04. u Belom Manastiru je održano 2. Kolo kvalifikacija za Kup i Prvenstvo Hrvatske, Regija Istok, Obavezni program ženska sportska gimnastika. Organizatori i domaćini su se potrudili i osigurali dobre uvjeta natjecanja i dali su svoj doprinos da se svi sudionici ovog natjecanja ugodno osjećaju.

Gimnastički klub Vukovar imamo je svoje predstavnice u četiri kategorije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Ostvareni rezultati su dobri, ali još ima mjesta za napredak do slijedećeg kola, koje će se održati u Svibnju u Požegi.

Ostvareni rezultati po kategorijama:Gimnastka 2

Kadetkinje ekipno 3. mjesto, pojedinačno 1. Franka Markešić, 8. Ema Županović, 14. Franka Ljubić, 15. Jana Cvetković i 17. Marina Đerđ

Mlađe juniorke ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Ana Vuk, 2. Lea Služek, 4. Angelina Cvetković, 6. Iris Špehar, 15. Mia Lozančić i 17. Livija Horvat

Juniorke ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 3. Vita Panza, 5. Helena Badanjak, 6. Atina Simić, 8. Maja Marković, 9. Olivera Gavrilović, 21. Petra Kolarić

Mlađe seniorke ekipno 1. mjesto, ppojedinačo: 1. Monika Zovko, 2. Miljana Poznanović, 3. Nika Budim, 4. Ela Vojtkiv i 7. Valentina Mrkonja

Na ovom natjecanju članice GK Vukovar osvojile su ekipno 2 zlata, 1 srebro i 1 brocu i pojedinačno 3 zlata 2 srebra i 2 bronce

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:05)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

U Klokočevcima izgorjela kuća roditeljima sa šestero djece

  • Nedjelja, Lis 31 2021
  • Piše: 
Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Nova tragedija u Klokočevcima.

Nakon jučerašnje automobilske nesreće, u kojoj je život izgubila jedna osoba, u novom nemilom događaju obitelj sa šestero djece ostala je bez svog doma.

U požaru izgorjela im je obiteljska kuća, osmero ljudi u trenu je ostalo bez krova nad glavom.

Kako se doznaje srećom je majka bila budna tijekom noći te čula pucketanje,  pa je odmah probudila supruga, koji joj je rekao da svu djecu istog trena izvede van.

Požar je najvjerojatnije krenuo negdje oko 3 sata u noći, pretpostavlja se od dimnjaka, koji je bio kako kažu, napuknut.

Na teren su odmah po pozivu stigli vatrogasci iz Šaptinovaca i Našica.

Naknadno je došla i policija koja će očevidom utvrditi uzrok nastanka požara i nastalu materijalnu štetu.

Pročitano 488 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija