Vozite oprezno i poštujte prometna pravila

Vozite oprezno i poštujte prometna pravila Arhiva: HRV

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako se u proteklih tjedan dana dogodilo pet prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo pet osoba i to svi vozači osobnih automobila,  osim jednog vozača traktora, koji nije odgovoran za nesreću.

U sedam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 165 osoba, što je 13 osoba ili 8,6 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (152 poginule osobe).

Policijska uprava vukovarsko-srijemska zabilježila je u prvih sedam mjeseci 2021. godine u sedam prometnih nesreća smrtno stradalo sedam osoba, a u istom periodu prvih sedam mjeseci prošle 2020. godine zabilježili su sedam prometnih nesreća u kojima je 10 osoba smrtno stradalo.

Razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su nepropisno upravljanje vozilom, upravljane znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku. Prema vrstama nesreća radilo se o slijetanju s kolnika, naletu na pješaka i bicikliste kao i nepropisnom i krajnje neopreznom isključivanju iz prometa prilikom čega su smrtno stradale čak dvije osobe.

U sedam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 44 osobe koje su upravljale mopedima i motociklima ili su se na njima nalazile u svojstvu putnika. Ovi podaci govore da se svaka četvrta osoba od ukupnog broja smrtno stradalih nalazila na takvom vozilu.

Često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama u kojima, u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Jednako tako napominju iz PU vukovarsko-srijemske da motociklisti u prometu moraju biti svjesni opasnosti kretanja brzinom većom od dozvoljene, pogotovo u zavojima i pred križanjima te bi obavezno trebali i morali prilagoditi brzinu svim uvjetima koje u određenoj situaciji mogu i moraju predvidjeti.

Za istaknuti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa osoba koje su naposljetku preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 % nije koristila sigurnosni pojas. U prvih šest mjeseci 2021. godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4 % (odnosno više od polovice) nije koristila sigurnosni pojas.

Osobe u automobilima moraju obavezno koristiti sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu. Također, jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise prema kojima moraju biti označeni reflektirajućom materijom.

Djeca do 16 godina moraju na glavi imati zaštitnu kacigu prilikom upravljanja biciklom, a ako su mlađi od 14 godina i nisu osposobljenja za samostalno upravljanje biciklima u prometu na cestama, moraju biti u pratnji osobe starije od 16 godina.

Iz PU vukovarsko-srijemske upozoravaju vozače motornih vozila da su biciklisti jednakopravni sudionici cestovnog prometa i da ih se kao takve treba uvažavati. Bicikliste također, upozoravaju na potrebu strogog poštivanja prometnih propisa koji za njih važe jednako kao i za sve druge sudionike u prometu.

PU vukovarsko-srijemske najavljuje kako će policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na spriječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Pročitano 471 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase