Plenković i generali dogovorili još jedan sastanak

Plenković je izvijestio generale o sadržaju zamolnice Plenković je izvijestio generale o sadržaju zamolnice Hina

Stajalište o zamolnici tužiteljstva BiH, u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, donijet će se kada dokumentaciju prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, zaključak je sastanka članova Vlade s ratnim zapovjednicima.

Premijer Andrej Plenković razgovor je ocijenio iskrenim i otvorenim te rekao da su izvijestili ratne zapovjednike što piše u zamolnici i čuli njihov stav. Dogovoren je i idući sastanak na ovu temu nakon što Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće.

"Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala", istaknuo je Plenković.

Premijer je izvijestio da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela, koja se spominju u zamolnici, su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje. Plenković je istaknuo da ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje.

Premijera su podržali okupljeni generali, rekao je jedan od njih Pavao Miljavac te dodao da nije prihvatljiva varijanta da Hrvatska odbaci zamolnicu jer bi onda istraga protiv generala bila vođena u BiH, a za generalima vjerojatno raspisane tjeralice pa oni ne bi mogli napuštati Hrvatsku.

Pročitano 561 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase