Ispiši ovu stranicu

Plenković se sutra sastaje s generalima iz operacije Bljesak

Plenković se sutra sastaje s generalima iz operacije Bljesak Foto: Arhiv HRV-a

Nakon što je Tužilaštvo BIH poslalo Hrvatskoj tzv.zamolnicu u kojoj se traži da Hrvatska preuzme kazneni progon protiv generala koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak 1995.godine zbog sumnje na kršenje međunarodnoga prava, premijer Andrej Plenković za četvrtak 12.kolovoza sazvao je sastanak s generalima, prenosi Mediaservis. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinovć naglašava da će hrvatska vlada pronaći odgovor na ovu situaciju.

- Kada govorimo o osloboditeljskim vojno-redarstvenim akcijama hrvatskih oružanih snaga nitko ih, nikad i ničim neće dovesti u pitanje te zbog toga nitko u Hrvatskoj ne treba brinuti. Hrvatska vlada će, kao i u svakoj drugoj situaciji, na to naći odgovarajući odgovor - rekao je Božinović.

O ovoj su temi istupili i zastupnici Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i Marijan Pavliček koji smatraju da je ovaj slučaj pokušaj rušenja integriteta hrvatskih generala Domovinskog rata od strane BiH.

- Ovdje s ovog mjesta mi Hrvatski suverenisti zahtjevamo jednu rezolutnu, odlučnu reakciju Hrvatske vlade i želimo da se hitno obznani sadržaj famozne zamolnice. Hrvatska javnost to treba znati jer se radi o udaru na suverenitet Republike Hrvatske – naglasio je Zekanović.

Premijer Plenković pak poručuje da će Hrvatska zaštititi naše zapovjednike i nacionalne interese, naglašavajući ujedno da BIH nije uputila optužnicu.

-Nema nikakvih optužnica iz Bosne i Hercegovine. Optužnica ne postoji! Postoji zahtjev, zamolnica za pravnom pomoći koja je došla diplomatskim putem iz BiH. Mi smo tek jučer od strane Ministarstva pravosuđa mogli vidjeti o čemu se radi jer je riječ o velikoj dokumentaciji koju nadležne službe proučavaju, a kada ju prouče svi ćemo biti u boljoj poziciji da prvo shvatimo o čemu je riječ te nakon toga poduzmemo odgovarajuće korake. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima – izjavio je Plenković.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave diplomatskim je putem 6. kolovoza zaprimilo zamolnicu Tužiteljstva BiH. Pravosudno tijelo susjedne zemlje u postupku sumnja da je 14 hrvatskih državljana navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s Bljeskom.

 

 

Pročitano 489 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar