Podrška državnom vrhu u slučaju generala i Bljeska

Bljesak i Oluja izvedni su vojnički profesionalno Bljesak i Oluja izvedni su vojnički profesionalno HRV

Republička koordinacija udruga iz Domovinskoga rata "dr. Franjo Tuđman" smatra zahtjev, koji je Tužilaštvo BiH poslalo Hrvatskoj za krivičnim progonom ratnih zapovjednika koji su sudjelovali u akciji Bljesak, potpuno neprihvatljivim, sramotnim i pravno neutemeljenim činom.

"Ova operacija kao i sve ostale hrvatske operacije izvedene su čisto, profesionalno i vojnički. Smatramo da su ove optužbe isključivo političke naravi i politički orkestrirane. Domovinski rat bio je pravedan i obrambeni, stoga dajemo punu potporu cijelom hrvatskom državnom vrhu i hrvatskim institucijama u zaštiti hrvatskih generala i hrvatskih nacionalnih interesa", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik koordinacije Đuro Dečak.

Hrvatska je dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice. Državno odvjetništvo će u odlučiti što će s tim predmetima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u govoru na proslavi vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu poručio je Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima te da će Republika Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.
Premijer Andrej Plenković rekao je kako vjeruje da će DORH postupiti u skladu s hrvatskim zakonima te odgovoriti, a nikakva procesuiranja neće osporiti istinu o Domovinskom ratu.

Jedan od osumnjičenih generala Luka Džanak iznenađen je jer Hrvatska vojska u Bljesku nije prelazila državnu granicu.
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je pak kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu jer je riječ isključivo o pravnom problemu, a ne političkom. Kazao je kako je iznenađen burnim reagiranjima i političkim ocjenama jer za to nema razloga.

 

Pročitano 544 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase