Ministar Banožić i pripadnici HV-a na hodnji Spačvanskom šumom

Ministar Banožić i pripadnici HV-a na hodnji Spačvanskom šumom Foto: MORH/F.Klen

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u petak sa zapovjednicima grana i postrojbi Hrvatske vojske, na hodnji Spačvanskom šumom koja je počela iz vojarne „ 5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima, javlja Hina.

Hodnja je provedena Spačvanskom šumom ukupne dužine 12 kilometara, kao zahvala braniteljima na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, ali i podsjetnik na ljepote slavonskog kraja, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).Prije hodnje sudionici su se okupili u vinkovačkoj vojarni „5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ gdje su zapalili svijeće kod Spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Slavonski sokolovi“.Sudionici hodnje obišli su i Otočke suvare. Kako ističu iz MORH-a, Otočka suvara, mlin na konjski pogon koji datira još iz 19. stoljeća, spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

-Ovu hodnju smo organizirali kako bi svi mi svojim osobnim primjerom pokazali koliko je fizička aktivnost bitna za pripadnike Hrvatske vojske. Druga stvar koju želimo pokazati je važnost timskog rada i suradnje, jer upravo međusobna razmjena ideja, iskustava i mišljenja doprinosi jačanju sposobnosti obrambenog resora - rekao je ministar Banožić. 

Podsjetio je i na nedavno održano natjecanje "Prvi za Hrvatsku 2021." koje je bilo jedan od događaja koji potvrđuje nastojanja HV-a i MORH-a za poticanje sportskih aktivnosti unutar Oružanih snaga RH, odnosno podizanje psihofizičke spremnosti hrvatskih vojnika.
-Hrvatska vojska pokazala je u brojnim situacijama, posebno za vrijeme elementarnih nepogoda tijekom prošle i početkom ove godine, kako je uvijek spremna izvršiti svoje zadaće na najbolji mogući način. HV je spreman pružiti odgovor na brojne izazove - naglasio je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je da će MORH i dalje poticati suradnju s ugovornim pričuvnicima - vrhunskim sportašima.
-Hodnja na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zahvalnost je svima onima s ovog područja koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani Domovine. Ali, ovo je i podsjetnik na sve prirodne ljepote našeg slavonskog kraja, drago mi je što smo imali priliku provesti upravo ovdje cijeli današnji dan - dodao je Banožić.

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, između Save i Dunava te na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Brežnice i Lubnja te rijeke Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, poznat po nazivu Spačva. Površine je oko 40 000 hektara, i predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, podsjećaju iz MORH-a.

Pročitano 522 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase