Osnovana vukovarska podružnica Udruge Branitelj pomaže branitelju

Osnovana vukovarska podružnica Udruge Branitelj pomaže branitelju Foto: Udruga Branitelj pomaže branitelju

U okviru Palijativnog tima Doma zdravlja Vukovar djeluju i volonteri Udruge Branitelj pomaže branitelju, a nedavno je osnovana i vukovarska podružnica. Članovi udruge većinom su braniteljice i branitelji, djeca branitelja i djeca poginulih branitelja, a usluge koje pružaju usmjerene su na braniteljsku i stradalničku populaciju i osobe s invaliditetom, na zaštitu zdravlja i socijalne djelatnosti. Nakon prvotnih šest, danas udruga ima 50 članova iz cijele Hrvatske i u njoj djeluju svi koji imaju volju i želju pružati podršku braniteljskoj populaciji, doznajemo od predsjednika Udruge Željka Miškulina koji je bio inicijator osnivanja udruge.

- Godinama sam u Zagrebu surađivao s prof. Braš i prof. Đorđević, u čiji sam se palijativni tim uključio na Klinici za psihološku medicinu i volontirao zajedno sa studentima. Ispočetka je to bilo pružanje prijateljske, kolegijalne pomoći braniteljima. Nakon edukacije o palijativnoj skrbi u Osijeku, okupili smo volontere. Najmlađi član je bila djevojka koja je imala 16 godina, koja je tada samo pohađala edukaciju i još nije bila uključena u aktivnosti.  Inicirao sam osnivanje organizacije, jer sam vidio potrebe branitelja s kojima sam stalno bio u kontaktu. Smrtnost branitelja je bila velika, zdravstveni problemi veliki, i sam sam obolio od multiple skleroze, i to mi je bio put i vodilja da krenem – pojasnio je Miškulin koji ističe kako članovi udruge provode brojne aktivnosti, od pomoći i potpore nepokretnim, teško bolesnim i njihovim obiteljima do raznih humanitarnih aktivnosti u prikupljanju sredstava za liječenje, raznih pomagala, smještaja u ustanove i slično.
Naglasio je kako volonter može postati svatko tko želi pomoći palijativnim pacijentima nakon što prođe edukaciju te pozvao sve zainteresirane za volontiranje s područja grada Vukovara da im se jave.
-Pomoći teško bolesnoj osobi svakome od nas treba biti ponos. Voljeli bi da nam se pridruže i ostali volonteri jer da nije bilo hrvatskih branitelja mi danas ne bi imali svoju državu, ne bi imali kome pomagati, a niti nama ne bi imo tko pomagati – rekao je Miškulin.
Vukovarska podružnice udruge Branitelj pomaže branitelju smještena je na adresi Trg hrvatskih branitelja 1, a sve potrebne informacije mogu se pronaći na facebook stranici Udruge.

Pročitano 503 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase