Nova mjera za vukovarsko gospodarstvo – poticanje startup poduzetništva

Nova mjera za vukovarsko gospodarstvo – poticanje startup poduzetništva Foto: Marija Molnar

Gradski su čelnici predstavili Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje startup poduzetništva u Vukovaru. Riječ je o novoj mjeri za koju je u proračunu Grada Vukovara osigurano 300 tisuća kuna, a sredstva će se dodijeliti za tri najperspektivnije i najkvalitetnije poslovne ideje u iznosu od maksimalno 100 tisuća kuna.

- Ovom mjerom motiviramo, potičemo i pozivamo sve startupove odnosno sve mlade poduzetnike koji imaju dobre i kvalitetne ideje koje im mogu donijeti probitak na tržištu i ulazak u svijet businessa. Mladim tvrtkama bez kapitala i iskustva uvijek su problem likvidnost, novci, prostor, režije, strojevi i dr., a ova je mjera upravo za njih osmišljena. Na poziv se mogu javiti  svi i pod fleksibilnim uvjetima doći do sredstava. Naš je interes u tome pomoć gospodarstvu jer takvom politikom vjerujemo da pomažemo građanima kroz otvaranje radnih mjesta, stvaranje dodane vrijednosti i na druge načine – izjavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Kako je rečeno na predstavljanju, svrha dodjele ovih potpora je poticanje startup poduzetništva, stvaranje stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, afirmacija novih poduzetničkih ideja kao i poticanje startup poduzeća u daljnjem razvoju.

- Na ovaj se poziv mogu javiti tvrtke, ali i fizičke osobe koje još nemaju osnovanu tvrtku ili obrt. Ukoliko im se potpora odobri, imaju rok od mjesec dana da otvore tvrtku nakon čega se potpisuje ugovor.  Primatelj potpore mora u roku od šest mjeseci potrošiti  sredstva namijenjena za konkretne troškove sukladno poslovnom planu, a odabrani poduzetnici u roku od godinu dana moraju na tržište staviti svoju uslugu ili proizvod. Također moraju imati minimalno uposlenu jednu osobu, a tvrtka svoje poslovanje mora održati minimalno dvije godine – pojasnila je uvjete zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Pojašnjen je ujedno  i postupak ocjenjivanja prijava. Naime, nakon pregleda svih administrativno tehničkih uvjeta, prijave će evaluirati povjerenstvo sastavljeno od pet članova. Ocjenjivat će se, između ostaloga,  problem koji prijavitelj želi riješiti, po čemu se usluga ili proizvod koji nude razlikuje od postojećih na tržištu, koji su očekivani planovi i prihodi od prodaje proizvoda ili usluge dr.

- Oni koji u prvoj fazi ocjenjivanja od maksimalnog broja bodova ostvare 50 posto  ulaze u drugu fazu ocjenjivanja. Tada mogu prezentirati svoju ideju, a nakon toga povjerenstvo donosi odluku o tri najbolje ideje – pojasnila je Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.

Javni se poziv objavljuje sutra,  a bit će otvoren do 19.travnja 2021. godine. Sve detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici Grada Vukovara ili izravno u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.

Pročitano 651 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase