Poduzetnički inkubator Vinkovci slavi prvu godinu uspješnoga rada i svi su prostori popunjeni

Poduzetnički inkubator Vinkovci slavi prvu godinu uspješnoga rada i svi su prostori popunjeni Foto: PIV

Poduzetnički inkubator Vinkovci otvoren je u veljači prošle godine kroz EU projekt Poboljšanje poduzetničke infrastrukture, ima pet proizvodnih  i 13 uredskih prostora i u potpunosti je popunjen. Ovaj reprezentativni prostor pruža izvrsne uvjete novim poduzetnicima, a voditelj inkubatora Krunoslav Josip Čačić za HRV naglašava da su unatoč šoku zbog krize uzrokovane COVIDOM-19 na samom početku rada brzo odgovorili na ovu izvanrednu situaciju i nisu dopustili da ih lockdown iz ožujka prošle godine poremeti.

- Ono što nas čini sretnim i zadovoljnim je činjenica da smo sa 16.ožujkom ove godine popunili poduzetnicima sve naše prostore. Tako u proizvodnim prostorima imamo firmu koja se bavi servisiranjem i popravkom protupožarnih aparata. Riječ je o mladom poduzetniku koji je u svijet biznisa ušao nakon srednje škole, a u naš inkubator ušao s preko tisuću ugovora i pisama namjere osiguranoga servisa što je potpuno neuobičajeno u toj branši. Naime, uglavnom u takav posao ulaze s 200 ili 300 ugovorenih servisa. Dobro se razvija i zaposlio je nove ljude. Tu je i mlada poduzetnica koja se bavi izradom dječjih ljuljački, inovativnim i nečim sasvim novim na našem području. Jako smo zadovoljni i činjenicom da je u našim prostorima i agroklaster koji ima pakirnicu svojih proizvoda, puno surađuju s lokalnim OPG-ovima što cijelom vinkovačkom kraju, ali i našoj županiji daje vjetar  leđa. Imamo i povratnike iz Zadra u Vinkovce koji su pokrenuli posao izrade ostalih proizvoda od plastike, u Zadru imaju svoju trgovinu, a poslovanjem u našem inkubatoru su iznimno zadovoljni. I na kraju što se tiče poduzetnika u proizvodnim prostorima, tu je i mladi poduzetnik koji se bavi sofisticiranim sustavima u automobilima, a plan mu je izrađivati električne romobile -  pojasnio je Čačić.

OD AUTOINDUSTRIJE DO OPREME ZA KUĆNE LJUBIMCE

U uredskim pak prostorima vinkovačkoga poduzetničkoga inkubatora smjestila se tvrtka za izradu EU projekata, tu je i sjedište jedne velike vinkovačke tvrtke koja se bavi raznim djelatnostima, nekoliko je projektantskih tvrtki koje upošljavaju mlade ljude, potom vinkovačko predstavništvo austrijske tvrke koja se bavi autoindustrijom, a upravo su u Županji unajmili veliki prostor i planiraju zaposliti 25 ljudi. Čačić dalje nabraja i tvrtku mlade poduzetnice koja se bavi zdravljem i alternativnom medicinom i koja planira otvoriti proizvodni pogon u Drenovcima za izradu kozmetičkih proizvoda, tvrtku koja surađuje s arapskim tržištem vezano uz jahte, IT firmu, tvrtku koja se bavi analizom i obradom hidrografskih istraživanja površina pokrivenih vodama, a  koja ima ugovore  s belgijskim tvrtkama i upravo traži šest inženjera iz te branše te mladu poduzetnicu koja je pokrenula posao proizvodnje opreme za kućne ljubimce.

- Te prostore naši poduzetnici mogu koristiti do pete godine poslovanja firme. Nudimo vrhunske prostore, najbrži Internet u gradu,  dvije konferencijske dvorane koje mogu koristiti, a ono što im je nazanimljivije je sufinanciranje najma prostora što i jeste svrha pomaganja poduzetnicima. Naime, inkubator ima sklopljen ugovor s Gradom Vinkovci po kojemu im Grad u prvoj godini sufinancira najam prostora u stopostotnom iznosu, u drugoj u 75 posto, u trećoj 50 posto, a u četvrtoj i petoj godini 25 posto. Ovo je pogotovo važno u prvoj godini poslovanja tvrtke koja je i najrizičnija – naglasio je Čačić.

Inače, dvije konferencijske dvorane su dostupne na tržištu za najam, a u okviru inkubatora radi i restoran.

Pročitano 592 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase