Počinje obnova prijemne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku

Počinje obnova prijemne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku Foto: OBŽ

U sjedištu Osječko-baranjske županije danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu obnove prijemne zgrade željezničkog kolodvora Osijek. ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ infrastrukture d.o.o.Ivan Kršić i predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Miljenko Zovko kao izvođač radova.

Ugovor o izvođenju radova na ovom projektu vrijedan je 25,6 milijuna kuna (bez PDV-a), a uključuje obnovu pročelja zgrade, reorganizaciju i uređenje interijera zgrade, sanaciju peronske nadstrešnice i uređene površine ispod nadstrešnice, rekonstrukciju i poboljšanje postojećih tehničkih sustava (grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta) te ugradnju novih tehničkih sustava (vatrodojava, postrojenje za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije). Rok izvođenja radova je 24 mjeseca od dana uvođenja izvoditelja u posao.

Potpisivanju su nazočili  župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovići predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić.

- Upravo smo s ministrom Butkovićem prije četiri godine održali prve sastanke ovdje, u zgradi županije i krenuli planirati projekte na našem području. Danas možemo istaknuti brojne projekte na području Osječko-baranjske županije koji su trenutno u realizaciji poput Koridora VC, luke rasutih tereta, putničkog pristaništa, obilaznice, a među njima je i obnova željezničkog kolodvora Osijek. Čestitam i Ministarstvu i HŽ Infrastrukturi, kao i  izvođačima radova koji su također s područja Slavonije - istaknuo je župan Anušić. .

Ministar Butković čestitao je potpisnicima na vrijednom ugovoru koji, kako je rekao,znači početak realizacije projekta obnove željezničkog kolodvora Osijek. 

- Nakon željezničkog kolodvora u Laslovučija se obnova privodi kraju, HŽ Infrastruktura kreće s dugo očekivanim projektom obnove kolodvora u Osijeku, za što smo unutar HŽ Infrastrukture osigurali 25,6 milijuna kuna plus PDV-e.Na području Osječko-baranjske županije trenutno je najveći projekt izgradnje KoridioraVc vrijedan 470 milijuna kuna koji se odvija i bolje od očekivanog. Vjerujem da ćemo do kraja 2023. godine završiti i preostalih 5 kilometara do mađarske granice, a paralelno s time mađarska strana će završiti svoj dio, pa ćemo krajem 2023. ili početkom 2024. godine imati kompletno završen Koridor Vc kroz Hrvatsku i biti spojeni s Mađarskom. Na ovom području gradi se i obilaznicaBelog Manastira, obilaznica Petrijevaca je gotova, a dva velika projekta su u fazi potpisa ugovora i početka radova. To su obnova 18 kilometara državne ceste DC2 između naselja Normanaca idržavne ceste DC34te cesteNemetin-Aljmaš, vrijednost oba projekta je oko 150 milijuna kuna - naglasio je ministar Butković.

Dodao je kako očekuje potpis ugovora i konačnu realizaciju projekta obnove tramvajske infrastrukture u gradu Osijeku, za što je osigurano 220 milijuna kuna, a nakon što su 2019. godine nabavljeni autobusi za Osijek u vrijednosti 18 milijuna kuna, taj projekt se nastavlja te će Osijek u sljedećoj fazi dobiti nove autobuse iz projekta koji se 80 posto financira bespovratnim sredstvima EU, dok 15 posto osigurava državni proračun.

- Realizacijom projekta obnove željezničkog kolodvora Osijek uredit će se pročelje zgrade, njezin interijer te peroni i nadstrešnice čime će građani Osijeka konačno dobiti kolodvor kakav zaslužuju. Osim ovog projekta HŽ Infrastruktura uređuje i kolodvor na relaciji Vinkovci-Osijek, konkretno Laslovo-Korođ, za koji je zadužena naša tvrtka Pružne građevine d.o.o., a čija je vrijednost oko 16 milijuna kuna. U tijeku je i modernizacija dionice Vinkovci-Vukovar vrijednosti oko 540 milijuna kuna, a uz sufinanciranje Svjetske banke na području Slavonije, moderniziramo ukupno devet željezničko-cestovnih prijelaza, dok je u planu još 11. Pored toga, godišnje kroz redovno održavanje ulažemo u Osječko-baranjsku županiju oko 20 milijuna kuna - istaknuo jepredsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić i podsjetio kako je zadnje ulaganje u osječki kolodvor bilo 2006. godine.

- Nastojimo sve velike kolodvore urediti kroz projekte sufinancirane europskim sredstvima, a one manje, na sporednim pravcima, uređujemo u skladu s mogućnostima, zaključio je Kršić i napomenuo kako bi radovi mogli krenuti u roku od dva mjeseca i ne bi trebali utjecati na promet.

Pročitano 618 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase