Ispiši ovu stranicu

U Virovitičko-podravskoj županiji započelo s radom sklonište za žrtve obiteljskoga nasilja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U Virovitičko-podravskoj županiji upravo je započelo s radom sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji  Sigurna kuća – privremeno rješenje. Kao i sva druga skloništa ove vrste,  na tajnoj je lokaciji te pruža stručnu psihološku pomoć, podršku i smještaj za šest osoba odnosno žena i djece.

Sklonište vodi udruga SOS Virovitica – Savjetovanje, osnaživanje, suradnja  u privatnoj zgradi koju je unajmila Virovitičko-podravska županija i u nju uložila 100 tisuća kuna kako bi ju prilagodila specifičnim uvjetima, a kakve ovakva vrsta objekta zahtjeva. Financiranje skloništa ugovoreno je između Virovitičko-podravske županije i jedinica lokalne samouprave s tog područja u iznosu od 580 tisuća kuna, od čega je udio županije 200 tisuća.

- Možemo smjestiti šest osoba što nije puno,  ali je važno kada se dogodi nasilje da se žrtva ima gdje skloniti i na miru donijeti nekakve odluke -  istaknula je Desa Kolesarić, voditeljica udruge SOS Virovitica koja upravlja skloništem.

Vlada RH dodijelila je ovoj  županiji bespovratno 10 milijuna i 16 tisuća kuna za projekt Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje u okviru kojega će se rekonstruirati i opremiti sklonište, zaposliti tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja, nabaviti vozilo za potrebe skloništa, organizirati radionice i edukacije za stručnjake i korisnike, te informirati javnost o prevenciji nasilja u obitelji.  U konačnici će virovitičko-podravsko sklonište za žene i djecu žrtve nasilja imati kapacitet da primi 11 krajnjih korisnika, od kojih dvoje s invaliditetom.

Također, u sklopu skloništa osigurano je pružanje  pravnog i psihološkog savjetovanja, podrška i osnaživanje žrtava.

Pročitano 325 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar