Stanka umirovljenika protiv cijepljenja starijih građana AstraZenecinim cjepivom

Danas u Hrvatsku dolazi veća količina AstraZenecinoga cjepiva Danas u Hrvatsku dolazi veća količina AstraZenecinoga cjepiva HRV

Priopćenjem za javnost Stranka umirovljenika pozvala je Vladu i Nacionalni stožer Civilne zaštite da cjepivo AstraZeneca ne koristi za cijepljenje starijih građana te da se obrate na druge adrese u nabavi cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost veća od 90 posto.

Europska agencija za lijekove odobrila je uporabu AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti, osobito za stariju populaciju stanovništva pa je tako znatan broj vlada europskih država donijelo odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju tim cjepivom, navode u priopćenju.

Podsjećaju da je tijekom kliničkih ispitivanja učinkovitosti cjepiva utvrđena uspješnost na razini od 60 posto.

Zbog te je činjenice Europska agencija za lijekove utvrdila da nema dovoljno relevantnih podataka za zaključak da bi cjepivo bilo uspješno kod populacije starije od 55 godina.

Upozoravaju i na slične zaključke instituta Robert Koch koji je preporučio to cjepivo samo za mlađe od 65 godina te dodatno i najnovijem priznanju proizvođača kako je ograničena zaštita cjepiva prema južnoafričkom soju virusa.

Pročitano 427 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase