Sindikat hrvatskih željezničara pozvao članove Vlade da zaustave propadanje željeznice

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Sindikat hrvatskih željezničara pozvao je članove Vlade da zaustave propadanje željeznice i osiguraju novac za održavanje pruga budući da se na nekima od njih danas vozi pet puta sporije nego u vrijeme Franje Josipa, prenosi Hina.

Zaostatak kapitalnog održavanja zahvatio je već dvije trećine pruga, a stanje skretnica i kolodvorskih kolosijeka još je mnogo gore. Građani stradavaju na nezaštićenim prijelazima. Na prugama na kojima se u vrijeme cara Franje Josipa vozilo 100 kilometara na sat, sada se vozi 20 kilometara na sat, ističe sindikat u javnom pismu premijeru Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Olegu Butkoviću. 

Aktualnu i prethodne vlade prozivaju za propadanje željeznica, neosigurane željezničko-cestovne prijelaze na kojima se gube životi i isklizavanje teretnih vlakova pri malim brzinama.

Članovima Vlade poručuju da će biti odgovorni ako se na uništenim prugama ponovi nesreća kakva se 1974. dogodila u Zagrebu.
-Ako dođe do nesreće, prvo će se postaviti pitanje tko je odlučio da se pruga ne obnavlja u ciklusima predviđenima pravilima struke - poručuje sindikat.

Ističu i da se željeznicu ne može prepustiti EU projektima jer je realni tempo modernizacije iz EU fondova 20 do 30 kilometara pruge godišnje, a u Hrvatskoj je zaostatak kapitalnog održavanja oko 1800 kilometara te se i dalje povećava.

Željeznica se našla u začaranom krugu propadanja. Prijevoz robe na tako lošim prugama je preskup pa je korisnicima povoljnije prevoziti kontejnere kamionima, a prijevoz putnika nije atraktivan zbog vrlo malih brzina i čestih zakašnjenja.

Sindikat upozorava i da se zbog izostanka kapitalnog održavanja u teškoćama našla tvrtka osnovana upravo radi redovnog održavanja pruga - Pružne građevine d.o.o.

Pročitano 453 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase