NAJNOVIJE
Za braniteljske udruge Vukovarsko-srijemska županija izdvojila 27.000 eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je i uručio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga na temelju provedenog Javnog poziva „Psihološko i socijalno osnaživanje, podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata“. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno 27.000 eura, a potporu je ostvarilo 28 udruga koje su dobile iznos od 600 do 2.000 eura.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:49)
U Vukovaru je održana tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

U vukovarskome Područnome centru Instituta Ivo Pilar povodom Dana Grada Vukovara održana je redovita tribina "Znanstveni susreti u Institutu Pilar", na temu "Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru - ima li razloga za demografski optimizam". Uvodno je govorio demograf, dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar za znanstvenoistraživačku djelatnost, naglasivši da demografsko stanje u Vukovaru baštini brojne negativne utjecaje iz prethodnih razdoblja, ne samo Domovinskoga rata nego su se prvi lošiji demografski pokazatelji javili i ranije.

-Demografski parametri u Vukovaru nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, stoga imamo upaljen svojevrsni alarm. Međutim Vukovar nije izuzetak, u cijeloj Europi se pokazuju zabrinjavajući demografski trendovi. Ono što je činjenica jeste da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, trend se ne zaustavlja, ali je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje. Naime, prema službenim podatcima za to razdoblje imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih. To su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revizalizaciji. Ukoliko bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima – istaknuo je Živić.

Svoje najbolje rezultate glede broja stanovnika Vukovar je bilježio neposredno pred Domovinski rat 1991.godine kada je u samom gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47 tisuća ljudi. Prema posljednjem popisu u Vukovaru ih živi 23 135 , odnosno broj stanovnika je gotovo prepolovljen. Pred državom je, naglašava Živić da, s jedne strane, osmisli aktivnu i kontroliranu politiku useljavanja te s druge, povratka onih koji su ranije iselili, kako bi se vukovarski kraj oporavio u demografskom smislu.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:28)
Predstavljena slikovnica Volimo te grade – Vukovar u očima djeteta

Povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena je slikovnica "Volimo te grade - Vukovar u očima djeteta" u čijoj je izradi sudjelovalo oko dvije stotine učenika i učitelja.

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:38)
Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra
Kako prenosi Media servis, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je nakon gotovo pola godine od prometne nesreće, podignulo optužnicu protiv okrivljenog 45-godišnjaka, bivšeg ministra Marija Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima prenosimo u cijelosti u nastavku:
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona. Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda -
(Utorak, 30 Travanj 2024 13:06)
Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen u Osijeku

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u Osijeku je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:04)
Zahtjevi za upis u registar birača državljana drugih članica EU do 9.svibnja

Birači, državljani drugih članica Europske unije koji žele glasovati na izborima za Europski parlament najkasnije do četvrtka, 9. svibnja mogu podnijeti zahtjev za upis u registar birača, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:29)
Vukovarske gimnastičarke osvojile nove medalje u Belom Manastiru

U subotu 20.04. u Belom Manastiru je održano 2. Kolo kvalifikacija za Kup i Prvenstvo Hrvatske, Regija Istok, Obavezni program ženska sportska gimnastika. Organizatori i domaćini su se potrudili i osigurali dobre uvjeta natjecanja i dali su svoj doprinos da se svi sudionici ovog natjecanja ugodno osjećaju.

Gimnastički klub Vukovar imamo je svoje predstavnice u četiri kategorije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Ostvareni rezultati su dobri, ali još ima mjesta za napredak do slijedećeg kola, koje će se održati u Svibnju u Požegi.

Ostvareni rezultati po kategorijama:Gimnastka 2

Kadetkinje ekipno 3. mjesto, pojedinačno 1. Franka Markešić, 8. Ema Županović, 14. Franka Ljubić, 15. Jana Cvetković i 17. Marina Đerđ

Mlađe juniorke ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Ana Vuk, 2. Lea Služek, 4. Angelina Cvetković, 6. Iris Špehar, 15. Mia Lozančić i 17. Livija Horvat

Juniorke ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 3. Vita Panza, 5. Helena Badanjak, 6. Atina Simić, 8. Maja Marković, 9. Olivera Gavrilović, 21. Petra Kolarić

Mlađe seniorke ekipno 1. mjesto, ppojedinačo: 1. Monika Zovko, 2. Miljana Poznanović, 3. Nika Budim, 4. Ela Vojtkiv i 7. Valentina Mrkonja

Na ovom natjecanju članice GK Vukovar osvojile su ekipno 2 zlata, 1 srebro i 1 brocu i pojedinačno 3 zlata 2 srebra i 2 bronce

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:05)

Nove mjere pomoći Grada Vukovara

Nove mjere pomoći Grada Vukovara Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je sa svojim zamjenicima i suradnicima na konferenciji za novinare četvrti ovogodišnji Javni poziv za bespovratne potpore gospodarstvenicima, ovaj puta uslužnim djelatnostima, te druge mjere oslobađanja određenih troškova poslovanja uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Podsjetio je kako je u prvom javnom pozivu poduzetnicima bilo namijenjeno 3.500.000 kuna od čega je utrošeno 3.000.000. Drugi javni poziv odnosio se na poljoprivrednike za koje je izdvojeno 800.000 kuna, a treći na najugroženiju ugostiteljsku djelatnost za što je izdvojeno 700.000 kuna od kojih je 500.000 utrošeno.

Korisnici mjera iz novog, četvrtog Javnog poziva vrijednog 700.000 kuna  subjekti su malog gospodarstva utvrđeni zakonom (trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti), koji obavljaju uslužne djelatnosti na području grada Vukovara, a sufinancirat će se 80% prihvatljivih troškova nastalih u kolovozu, rujnu i listopadu, troškovi zakupa poslovnog prostora ugostiteljskog objekta prema važećem ovjerenom ugovoru o zakupu poslovnog prostora koji nije u vlasništvu Grada Vukovara i režijski troškovi ugostiteljskog objekta; troškovi struje, vode, plina, odvoz otpada, HRT pretplate i troškovi ZAMP-a. Maksimalan iznos odobrene potpore ovisi o broju zaposlenih - korisnici mjere koji imaju do 3 zaposlene osobe maksimalno 5.000 kuna, korisnici mjere koji imaju 4 do 10 zaposlenih osoba maksimalno 10.000 kuna i korisnici mjere koji imaju 11 i više zaposlenih osoba maksimalno 30.000 kuna.

Gradonačelnik je podsjetio kako su, osim nabrojanih paketa bespovratnih mjera, u prvom valu epidemije koronavirusa osmišljene mjere oslobađanja za djelatnosti izravno pogođene ovom krizom.
-Bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je poduzetnike oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade. Također, oslobodili smo ih obveze plaćanja zakupa javnih površina, ali i jednako tako sve korisnike prostora u vlasništvu Grada Vukovara oslobodili smo plaćanja zakupnine. Ove su mjere bile primijenjene na mjesece na koje su se odluke Stožera za Civilnu zaštitu Republike Hrvatske odnosile, odnosno na ožujak i travanj, a sada su ponovno pripremljene slične mjere koje će biti predložene na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Grad Vukovar je zahvaljujući dobrom sugospodarenju i pozitivnom stanju u proračunu u mogućnosti pomoći svim gospodarstvenicima u ovim kriznim vremenima. Drago mi je da ovu godinu završavamo jednako jako kako smo i krenuli te od toga imaju koristi oni kojima je to najpotrebnije – poručio je Penava.

Nove mjere
Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša pripremio je nove mjere za pomoć gospodarstvenicima, a odnose se na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade u razdoblju od 1. prosinca 2020. godine do 28. veljače 2021. godine za objekte u kojima poslovni subjekti obavljaju prihvatljivu uslužnu djelatnost sa ili bez usluge smještaja i djelatnost pružanja smještaja.

Također, oslobađanje se odnosi i na plaćanja komunalne naknade u razdoblju od 01. prosinca 2020. godine do 28. veljače 2021. godine za poslovne subjekte sa sjedištem u gradu Vukovaru koji obavljaju ostale uslužne djelatnosti kao i na oslobađanje od zakupa javnih površina za postavljanje zimskih vrtova za razdoblje od 01. studenog 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine za zakupnike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Upravni odjel za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom i Gradska tržnica pripremili su mjeru prema kojoj se poslovni subjekti koji su zakupnici nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara, a koji obavljaju ugostiteljsku ili uslužnu djelatnost, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade u razdoblju od 1. prosinca 2020. godine do 28. veljače 2021. godine.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić dodala je kako je u ovoj godini za gospodarstvo planirano 5 milijuna kuna kroz redovne mjere i mjere koje su se odnosile na oslobađanja određenih troškova zbog pandemije korona virusa, a do sada je utrošeno 4,7 milijuna kuna.
-Ono što se sada planira su dvije različite mjere. Prva se odnosi na plaćanje koje poduzetnici imaju prema Gradu Vukovaru kao što su komunalna naknada i najam poslovnih prostora za sve uslužne djelatnosti bile one zatvorene odlukom Stožera ili im je promet smanjen uslijed epidemije, a njihovi su prostori u vlasništvu Grada Vukovara. Drugi dio pomoći je novi javni poziv u vrijednosti 700.000 kuna za uslužne djelatnosti. Po javnome pozivu bit će vidljivo tko ima pravo na tu mjeru. Ovim smo pozivom pokušali maksimalno obuhvatiti uslužne djelatnosti od kojih smo dobili informaciju da su pogođeni epidemijom i u poteškoćama. Riječ je o čitavom nizu djelatnosti kao što su frizerski i kozmetički saloni, trgovina na malo odjećom i obućom, fotografske radnje i dr. Dakle, sve uslužne djelatnosti koje podrazumijevaju direktan kontakt . Vjerujemo kako će po iskorištenju ovoga poziva Grad Vukovar biti jedan od rijetkih gradova koji je za gospodarstvenike izdvojio preko pet milijuna kuna što je na broj stanovnika i broj gospodarstvenika u gradu itekako velik iznos - zaključila je Mujkić.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček najavio je i smanjenje cijene vrtića za 30% za djecu koja su bila u samoizolaciji.
-Prisjetimo se prvog lockdowna kada smo oslobodili plaćanja dječjih vrtića roditelje čija djeca pohađaju vrtiće na području grada Vukovara. Sada vrtići normalno rade, no djeca vrlo često moraju zbog kontakta sa zaraženim osobama biti deset dana u samoizolaciji. Vjerujem kako ćemo sutra odlukom Gradskoga vijeća potvrditi da se za djecu koja se nalaze u samoizolaciji cijena vrtićkog programa smanjuje za 30% - najavio je Pavliček dodajući kako na taj način nastoje pomoći roditeljima koji moraju biti na bolovanju dok je dijete u samoizolaciji, a mjera će trajati do završetka epidemije, odnosno dok Gradsko vijeće ne donese odluku da se ukida.

Pročitano 713 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija