NAJNOVIJE
Kuglači Vodovoda dobili Pitomaču

Deveto kolo 3. HKLI – zona Osijek za kuglače Vodovoda grada Vukovara završilo je pobjedom nad ekipom Pitomače. Na domaćim stazama slavila se pobjeda 5 : 3 ( 3113 – 3029 srušenih čunjeva ). Za ekipu Vodovoda su nastupili Jakša 518, Kaman 526, Higl 539, Gregurević 520, Kljajić 515 i Đumić 495 srušenih čunjeva, a pojedinačne poene osvojili su Kaman, Higl i Gregurević.

Rutinska pobjeda vukovarskih kuglača koja je bila osigurana već nakon drugog bloka igrača, pobjeda koja je mogla biti rezultatski i uvjerljivija da nije bilo opuštanja, a i miksanja ekipe.

Kuglačima Vodovoda sada slijede završna dva kola jesenskog dijela prvenstva. Prvo je na redu gostovanje kod lidera prvenstva, ekipe Slatine, a potom u zadnjem kolu domaća utakmica protiv ponajbolje ekipe, ekipe Donjeg Miholjca. Te dvije utakmice će uvelike odrediti da li će se Vukovarci boriti za sam vrh prvenstvene ljestvice.

(Utorak, 10 Prosinac 2019 09:30)
Dodijeljeno 490 milijuna kuna za projekte koji se odnose na Slavoniju, Baranju i Srijem

U dvorcu "Eltz" u Vukovaru pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održana je 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Po njegovim riječima, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno je 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijardi kuna, a istodobno je isplaćeno 4,5 milijarda kuna, to jest 24 posto nepovratnog novca u odnosu prema ciljanom iznosu.

-Nakon ove sjednice Vlade dodijeljeno je 22 ugovora i devet odluka ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna, a 490 milijuna kuna za projekte koji se odnose na Slavoniju Baranju i Srijem. Jako je važno da u idućoj financijskoj godini Europske unije na  temelju ove podloge, a to je teritorijalna strategija, omogućimo još konkretnije operativne programe kako bismo poruku ravnomjernoga regionalnoga razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna financijska injekcija i investicijski  zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije i ostanka naših ljudi na ovim prostorima, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama- naglasio je Plenković.

Premjer Plenković podsjetio je kako je Vlada, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica. Savjet podupire napore Vlade u pregovorima s Europskom komisijom po pitanju Zakona o razvoju Grada Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio je nastojanja Vlade da kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Hrvatske te je poručio kako je učinjeno mnogo, ali potrebe su još toliko velike pa se ne smije odustati od daljnje provedbe tog projekta.

-Činjenica jeste da se u Vukovaru vide pomaci no još puno toga treba učiniti kako bi Vukovar bio na razini standarda ostalih  hrvatskih gradova. Zaostatak je ogroman i gubitci su nenadoknadivi, posebno kada su u pitanju ljudski životi stradali u Domovinskome ratu. Jako puno posla je još pred nama i taj je zaostatak toliki, da nam ne daje za pravo stati i biti zadovoljan. Treba nastaviti davati maksimalno sebe i to je naša zadaća- rekao je Penava.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je istaknuo veliko značenje poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dijelom ostvarenih projekata. On je naglasio potrebu da se osiguraju veće količine drvne mase za vukovarsko-srijemske prerađivače te je izrazio nezadovoljstvo stanjem u željezničkom prometu na koridoru X od Zagreba do Vinkovaca.

Uz predsjednika Vlade na sjednici Savjeta su i ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 17:41)
Održan sastanak o Zakonu o OPG-ima

Na temu Zakona o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, posebice o odgovornosti, pravima i obvezama nositelja OPG-a i članova OPG, razgovaralo se u Velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru na sastanku koji je sazvao Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku su prisustvovali, uz članove upravnih tijela udruga poljoprivrednih proizvođača Vukovarsko srijemske županije i načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede Marin Fak te voditelj Odjela za analizu poljoprivrednih politika Ministarstva poljoprivrede Marko Vazdar.

- Cilj ovog sastanka je upoznati čelnike udruga, dakle predstavnika poljoprivrednih gospodarstava organiziranih kroz udruge kako bi saznali koje su to prilike i obaveze  Zakona o OPG-u. Svi su dužni uskladiti se sa Zakonom na način da evidentiraju svoje proizvodne potencijale, a to su evidencija poljoprivrednih površina, nasada, stoke, zgrada, mehanizacije, opreme, silosa i svega što imaju - rekao je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, Zakon o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima stupio je na snagu u travnju prošle godine. Provedba Zakona započela je stupanjem na snagu provedbenog pravilnika kojim su detaljno propisani načini i uvjeti za upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te druga prava i obveze važna provedbu zakona.

- Ovo će biti bitna osnova za ustroj Hrvatske poljoprivredne komore jer će se članstvo definirati iz redova onih koji su se prijavili u Upisnik OPG-a. Dakle, time oni stječu status u upisniku, ali i sva prava i obveze koje proizlaze iz Zakona te zajedničkih poljoprivreda Europske unije. Također stječu snažniju pregovaračku moć pred Vladom, kupcima, posrednicima i dobavljačima. Smatram kako je jako važno da se što prije organiziraju kako bi osnažili sebe i svoju poziciju, odnosno da bi dio svojih problema koji ne mogu ili ne znaju sami nositi prenijeli na leđa onih koji su izabrani - zaključio je Matić.

Načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede Marin Fak rekao je tko može biti nositelj OPG-a prema novom Zakonu.

- Nositelji su oni koji su i do sada bili prema Zakonu, biraju ih njihovi članovi, a to može biti fizička osoba koja ima više od 18 godina, pravno sposobna voditi ovakav organizacijski oblik kao što je OPG te ima prava i obveze iste kao i  2003. godine od kada je krenuo ovaj Upisnik. Posebno bih naglasio kako je jedina razlika u tome da poljoprivrednici moraju prodati višak proizvoda u neprerađenom obliku, ukoliko imaju te proizvode sa dodanom vrijednošću moraju registrirati dopunsku djelatnost - izjavio je Fak.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 14:44)
Počela sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Vukovar te se sastao s gradonačelnikom Ivanom Penavom, a potom je u Dvorcu Eltz započela 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 14:29)
U Osnovnoj školi Antuna Bauera održan "Medni dan"

U  vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera održan je drugi školski medni dan.

Program je to koji se provodi u prvim razredima osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj drugu godinu za redom, a organizira ga Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj programa je edukacije djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će i bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Održavanju školskog mednog dana u Vukovaru prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
- Situacija u proizvodnji meda u Hrvatskoj značajno bolja nego što je bila. U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad uvoza meda za čak 57%, rekla je Vučković te dodala kako je cilj Mednog dana promoviranje meda među najmlađima.

Prisutnima se obratio i Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.
- Ovo je jedna od najkvalitetnijih projekata Hrvatskog pčelarskog saveza, ministarstva prosvjete i ministarstva poljoprivrede. Prošle godine u projekt je bilo uključeno oko 400 pčelara, a ove godine biti će ih uključeno još i više, rekao je Vrbos te istaknuo kako je Osnovna Škola Antuna Bauera iznimno osviještena u pogledu konzumaciji meda.

Ravnatelj Osnovne Škole Antuna Bauera  Jozo Mihaljev rekao je kako su djeca jako dobro reagirala na ovaj projekt te je istaknuo zadovoljstvo pokretanjem ovakvog projekta.

U sklopu održavanja školskog mednog dana učenicima prvih razreda u cijeloj Hrvatskoj biti će podijeljeno oko 40 tisuća staklenki meda.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 14:01)
U Vukovaru održani Regionalni dani EU fondova

U Poslovno-inovacijskom centru BIC – Vukovar održani su Regionalni dani EU fondova - besplatne edukacije o korištenju EU fondova. Događaj je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Ovi se fondovi u Hrvatskoj sve više koriste i stoga je važno educirati poduzetnike o mogućnostima koje se nude.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 14:00)
Otvoreno gradsko klizalište

U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu, na radost mališana, ali i odraslih, otvoreno gradsko klizalište.

(Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 13:04)

U Vukovar stiže cijela Inženjerijska bojna HV-a

Proširenje je planirano do 2020. godine Proširenje je planirano do 2020. godine Foto: R. Rac

U vukovarskoj vojarni "204. brigade Hrvatske vojske" održana je prezentacija o proširenju vojarne i inženjerijskim radovima raščišćavanja ruševina na području grada. 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković rekao je kako je plan da se 2020. godine proširi vukovarska vojarna u koju bi se smjestila cijela inženjerijska bojna.

 VOJARNA ZGRADA

- To znači da će ovdje biti smješteno 300 vojnika, dočasnika, časnika i njihovih obitelji. Zahvaljujući Gradu Vukovaru i Ministarstvu obrane radi se na projektu stambenoga zbrinjavanja pripadnika HV-a - rekao je Jurković, dodajući kako je njihov konačni cilj da imaju motiviranog, zadovoljnog i spremnog vojnika za izvršenje zadataka, a Vukovar će s druge strane imati nove pripadnike zajednice. Suradnju s Gradom Vukovarom, Jurković je ocijenio izvrsnom te je zahvalio svima koji su u tome dali svoj doprinos.

Hrvatska vojska u kontinuitetu od 2011. godine provodi inženjerijske radove, a jedna od aktivnosti im je uklanjanje i raščišćavanje objekata koji su razrušeni tijekom Domovinskoga rata. General bojnik Jurković je ispričao kako je vojska u proteklih sedam godina raščistila preko 500 objekata i lokacija te da to puno znači za ovaj grad i njegove stanovnike.

BAGER RUSI

- Radili smo na prilaznoj cesti do spomen obilježja na Ovčar, na komunalnoj infrastrukturi, uredili smo zemljište na svim mjestima gdje su se nekada nalazili razrušeni objekti, a u suradnji s Gradom Vukovarom tako ćemo nastaviti i u budućnosti.  Hrvatska vojska želi dati svoj doprinos Vukovaru, kako bi svi njegovi stanovnici među kojima su i hrvatski vojnici imali što uređeniji grad i što bolji prosperitet - zaključio je Jurković.

Uklonjeno preko 500 ruševnih objekata

Brigadir Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je ispričao kako je na preko 400 lokacija uklonjeno preko 500 ruševnih građevina i objekata.

- Riječ je o približno 120.000 prostornih metara raznoga materijala i otpada kojega smo odvezli na zbrinjavanje. Poravnali smo preko 40.000 četvornih metara zemljišta na kojemu su se nalazile ruševine te smo uklonili divlje raslinje s preko 25.000 četvornih metara zemljišta - rekao je Validžić, naglašavajući kako ovi podaci dovoljno govore o vremenu, trudu i žaru s kojim su hrvatski vojnici pristupili ovome poslu.

BAGER OTPAD


Bojnik Ivan Lijović, zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je rekao kako Inženjerijska bojna uz svoje redovne zadaće kontinuirano radi na uklanjanju starih i oštećenih objekata iz vremena Domovinskoga rata.

- U trenutnoj fazi, u idućih tri do četiri mjeseca planiramo ukloniti 47 objekata, a ukoliko Grad Vukovar iskaže potrebu, nastavit ćemo suradnju i tijekom proljeća. Na radovima je trenutno angažirano 15-ak vojnika i jedna desetina inženjerijskih strojeva - rekao je Lijović.

Što bolji uvjeti za hrvatske vojnike

Na tome je vojsci zahvalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako je Ministarstvo obrane  najbolje ministarstvo, odnosno kako bi volio da njegov put slijede i druga ministarstva kada je u pitanu skrb o Vukovaru. Rekao je kako će Vukovar nastojati osigurati što bolje uvjete za rad i život novih vojnika i njihovih obitelji izražavajući zadovoljstvo što se povećava broj stanovnika u gradu.

NOVE ZGRADE

-  Ratna razaranja na području Vukovara i dalje predstavljaju problem te ih je potrebno sanirati. Njihovim raščišćavanjem povećat će se sigurnost naših sugrađana, ali i spriječiti mogućnost nastajanja staništa različitih životinjskih vrsta - rekao je Penava.

Od svih zajedničkih projekata Grad Vukovar s Ministarstvom obran, Penava posebno ističe dolazak Hrvatske vojske u Vukovar.

- To je bila dugogodišnja želja svih Vukovaraca te posebno zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je velikim naporima doveo do realizacije tog projekta u izrazito kratkom vremenu. U tome su svoj veliki doprinos dali i predsjednica Republike Hrvatske te vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar Kitarović, kao i Glavnom stožeru OS RH - naglasio je gradonačelnik.

PENAVA U SIBENSKOJ

Penava je najavio i kako su još mnogi projekti planirani u bliskoj budućnosti.

- Ono što nas čeka i što nas veseli je formiranje Inženjerijske bojne u Vukovaru. Grad Vukovar će nastojati omogućiti što bolje uvjete svim vojnicima u našem gradu kako bismo im u maksimalnoj mjeri približili grad i omogućili maksimalno kvalitetne uvjete za život u Vukovaru - zaključio je Penava.

Trenutno su u vukovarskoj vojarni smještena 83 vojnika, odnosno jedna satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Vojarna će biti proširena za 11 tisuća četvornih metara i bit će površinom dvostruko veća nego sada.

Pročitano 512 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija