NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

Susret makedonskih i vukovarskih poduzetnica

Makedonske poduzetnice u okviru studijskog putovanja posjetile Vukovar Makedonske poduzetnice u okviru studijskog putovanja posjetile Vukovar Foto: Valerija Lozančić

Makedonske poduzetnice su u okviru projekta „WE Make“ kojemu je cilj poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva na studijskom putovanju po Hrvatskoj. Projekt se provodi u Hrvatskoj i Makedoniji, nositelj je GTF IOR, a financiran je sredstvima Europske unije.


Studijsko putovanje poduzetnica iz Makedonije započelo je u Vukovaru susretom sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Mujkić, njenim suradnicama i vukovarskim poduzetnicama na vodenom autobusu Magenta 1.
-Na studijskom putovanju je 11 žena poduzetnica koje se bave različitim djelatnostima, a koje se žele bolje povezati s hrvatskim poduzetnicama i upoznati s hrvatskom poduzetničkom klimom. Poanta je posjeta prikupiti savjete iz ženskog klastera koji u Makedoniji još uvijek ne postoji, a osim Vukovara, makedonske poduzetnice će posjetiti Zagreb, Split, Sinj i Dubrovnik, pojašnjava Valentina Disoska, predsjednica Udruge poslovnih žena iz Republike Makedonije.

Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica Udruge GTF -Inicijativa za održivi rast iz Zagreba, koja je nositelj projekta,  dodala je kako je teško biti žena poduzetnica te stoga kolegicama iz Makedonije žele dati potporu:
- Cilj ove studijske posjete je upoznati makedonske žene poduzetnice s mogućnošću boljeg povezivanja s hrvatskim poduzetnicama, upoznati ih s hrvatskom poduzetničkom klimom i dati im potporu za potencijalne buduće suradnje. Često mislimo da nam političari trebaju osigurati radna mjesta, a ustvari ih stvaraju poduzetnici i poduzetnice i njih trebamo podržavati. Hrvatske poduzetnice imaju veću i višegodišnju potporu Vlade i lokalne uprave za razliku od Makedonije koja “malo kaska” za nama pa su makedonske poduzetnice došle učiti od naših, rekla je Rukavina Cipetić.

 

Makedonske poduzetnice2


Potporu vukovarskim i makedonskim poduzetnicama u ime Grada dala je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić koja je naglasila kako Grad Vukovar puno ulaže u jačanje gospodarstva.
- Vukovarske poduzetnice vrlo su aktivne, a Grad Vukovar puno ulaže u razvoj i jačanje gospodarstva. Prošle smo godine primili povelju „Prijatelj ženskog poduzetništva". Održali smo 4 radionice, odnosno edukacije za žene u poduzetništvu, a ove godine će ih biti još 10 tako da i na taj način pružamo potporu našim poduzetnicama, rekla je Mujkić te dodala kako ovim susretom žele približiti vukovarske i makedonske poduzetnice kojima žele dati svu moguću potporu.

Unatoč velikim izazovima i poteškoćama na koje nailaze, poduzetnice u Vukovaru jako napreduju i puno toga mogu napraviti, mišljenja je poduzetnica, doktorica Mirjana Semenić Rutko, dodajući kako im velike probleme stvara nepotrebno komplicirana administracija.
-Administraciju treba svesti na minimum jer nama i našim djelatnicima znatno otežava posao i nova zapošljavanja, naglašava Semenić Rutko.

I poduzetnica Zrinka Šesto susrela se s problemima vezanim uz administraciju te svim budućim poduzetnicama poručila da uz dobru ideju moraju biti jako dobro informirane o svemu što ih čeka.

Poduzetnice iz Makedonije svoje putovanje po Hrvatskoj završavaju u Dubrovniku s ciljem da novim iskustvima ohrabre mlade na poduzetništvo i ostanak u svojoj državi.

Pročitano 862 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija