NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

„Zelena čistka“ u OŠ Nikole Andrića

  • Četvrtak, Svi 24 2018
  • Piše: 
Zelena čistka Zelena čistka Foto: Vedran Vuleta

U okviru projekta “Školontiranje”, koji za cilj ima povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa, posebice programa školskog volontiranja i volontiranja u zajednici, započela je provedba niza školonterskih akcija u organizaciji novoosnovanih školskih volonterskih klubova, odnosno osnovnih i srednjih škola uključenih u provedbu projekta i PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Jedna od njih je i školonterska akcija „Zelena čistka“ koja je provedena u organizaciji Školskog volonterskog kluba Osnovne škole Nikole Andrića Vukovar, a povodom obilježavanja nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“.

Riječ je o akciji koja za cilj ima, osim uređenja, razviti svijest o važnosti čuvanja i uređenja okoliša, ljubavi prema prirodi i brige za naš zajednički dom - planetu Zemlju, pojasnila je profesorica geografije i voditeljica Školskog volonterskog kluba Jasminka Kosor.

AZELENA ČISTKA

- Izabrali smo lokaciju stepenice koje vode od škole prema središtu grada. Hodajući od škole do grada uvidjeli smo kako se radi o neuglednom prostoru i djeca su sama dala svoj prijedlog o odabiru ove lokacije. Koliko nam je akcija važna govori i činjenica da je u školi raspisan natječaj za eko poruke koje su napisane na stepenicama. Djeca su se rado odazvala, stiglo je 50 poruka, od kojih je na Vijeću učenika odabrano 5 koje su ispisane - rekla je Kosor.

U akciji je sudjelovalo 30-ak učenika i učenica 7. i 8. razreda, članova Školskog volonterskog kluba, roditelji, djelatnici škole, članovi Udruge mladih te predstavnici lokalnih udruga i institucija kao i PRONI Centra.

- Osim uređenja ovog prostora što podrazumijeva bojanje, skupljanje smeća i košenje trave u cilju nam je postići dugoročniji efekt, a to je da osvijestimo djecu kako je to prostor koji je njima bitan i koji treba biti što ljepši za sve nas - izjavila je ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka.

Školski volonterski klub u OŠ Nikole Andrića s radom je započeo prije godinu dana, a Kosor ističe kako to nije početak njihovih volonterskih akcija.

- Odazivamo se na sve akcije koje su prisutne u gradu. Sudjelovali smo u akciji Drvo zasadi Adicu pomladi, kao i na akciji sadnje drveća u vukovarskoj Gimnaziji te na Noći muzeja u Muzeju vučedolske kulture. Uglavnom se djeca rado odazivaju ovakvim akcijama - dodala je Kosor.

No, OŠ Nikole Andrića i dalje stoji neobnovljena. Nedavno je Vlada RH usvojila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi po kojemu država može obnavljati lokalne škole, a Saborski odbor za obrazovanje najavio je kako će se izmjene navedenoga Zakona izglasati prije ljetne stanke.

- Ukoliko se to ne dogodi prije ljetne stanke onda ćemo čekati jesen. Ali ja se nadam da su naši političari svjesni koliko nam je to bitno jer mi od iduće školske godine više u  ovim prostorijama ne možemo biti – poručila je Kotromanović Sauka i dodala kako je za obnovu škole potrebno 15 milijuna kuna.

Pročitano 1009 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija