NAJNOVIJE
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)
Otvoren šahovski turnir "Vukovaru na dar mladi igraju šah"

U organizaciji Šahovskog kluba Codeasy Vukovar otvoren je treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji je organiziran povodom Dana grada Vukovara. Turnir se održava u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Nazočne je pozdravila Lidija Radić tajnica kluba a potom se nazočnima obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. - Ovim putem im želim čestitati iako je to tek treći put, okupili su više od 150 sudionika u gradu Vukovaru što je za jedan šahovski turnir jedan izniman rezultat. Moram istaknuti da je ove godine Šahovski klub Codeasy predložen i prihvaćen na Gradskom vijeću za plaketu grada Vukovara i od sveg srca im čestitam. Lijepo je vidjeti ovako veliki broj mladih ljudi od 12 do 20 godina koji uistinu igraju šah a šah je kao igra jako bitan jer u ovom vremenu brzih vijesti, brzog razmišljanja ipak razvija u jednu stranu strategiju koncentracije, stabilnost uma što je uistinu jako potrebno u današnje vrijeme – rekao je Sušac.šah 4

- Ovo je treći po redu turnir i ove godine smo okupile skoro 150 mladih šahistica i šahista iz više od 25 gradova, odnosno 25 klubova. Stvarno smo sretni, ponosni i zahvalni svima koji podržavaju naš turnir i koji dolaze kako bi ovdje igrali šah i promovirali i grad Vukovar i šah – rekla je tajnica kluba Lidija Radić. Nazočne je pozdravila i ravnateljica škole OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.Šah 19

(Subota, 27 Travanj 2024 11:29)
Započelo 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

U tijeku je 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju koje se održava na plivalištu u Vukovaru. Iako je to tek treće natjecanje, koje organizira Plivački savez Vukovarsko-srijemske županije, isto je postalo vrlo ugledno i traženo međunarodno natjecanje, kao što je vidljivo iz statistike za prethodne dvije godine: 2022. godine 348 natjecatelja i 892 nastupa, 2023. godine 382 natjecatelja i 1010 nastupa. Prvenstvo je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković – Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo otvoriti 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju u prekrasnom našem plivalištu. Došli smo prije svega izraziti podršku organizatorima ali ujedno i čestitati na odličnoj organizacije jer je vidljivo da iako je treće, da svake godine raste sve više i više – rekao je Orešković

 

(Subota, 27 Travanj 2024 11:27)
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)

Četvrt stoljeća Festivala glumca

Press konferencija povodom 25. Festivala glumca Press konferencija povodom 25. Festivala glumca Foto: Valerija Lozančić

U maloj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru predstavljen je dvadeset i peti Festival glumca, koji će se u organizaciji Hrvatskoga društva dramskih umjetnika i Kazališne družine „Asser Savus“ održati od 11. do 20. svibnja.

Ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca je Grad Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković. Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac, glumci su izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini, a nagrađuju se ponajbolja glumačka ostvarenja.
Festival glumca i ove godine na svom programu sadrži i velike ansambl predstave i monodrame, predstave za odraslu publiku, djecu i mlade. Gradovi Ilok, Otok, Županja, Vinkovci i Vukovar ugostit će dvadeset predstava iz cijele Hrvatske po izboru ovogodišnje izbornice Nade Abrus, koja je od 57 prijavljenih predstava odabrala 20, 17 za odrasle i 3 za djecu naglasivši kako je govor „ključ svake uspješne predstave“ te poručila kolegama da posvete mnogo pažnje svom scenskom govoru.
-Dva mjeseca sam gledala predstave i uistinu sam se tome posvetila, vrlo pošteno i bez utjecaja sa strane sam odabrala svojih 20 predstava i apsolutno stojim iza njih i mislim da će publika koja bude gledala moj izbor biti oduševljena, rekla je Abrus te dodala kako je prvenstveno pratila glumca, a onda i cijelu predstavu.
-Ako jedan kotačić ne odgovara predstavi, ona ne može biti dobra. Svi kotačići moraju biti zadovoljeni da bi predstava bila dobra, poručila je Abrus.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je na dugu tradiciju Festivala glumca te naglasio kako bogatstvo nije samo u novcu već i duh u čovjeku i stoga će uvijek podržavati ovaj festival koji donosi radost u naše krajeve.

-Ovaj festival jedinstven je po ljubavi koju donosimo i primamo, ali i natjecateljskom dijelu jer svi glumci s neizvjesnošću iščekuju tko će dobiti nagradu, rekao je predsjednik Festivalskog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Joško Ševo naglasio.

Sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina. Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

Uz predstave u natjecateljskom program Festival glumca donosi i bogat poprati program, uključujući svečano otvorenje i dodjelu nagrada, Dan domaćice, Glumce pjesnike, Misu za glumce i Glumačko sijelo. Popratni program, uz spomenuta tradicionalna događanja, ugostit će dvije predstave i to predstavu za odrasle Dimnjačar Kerekeš Teatra i predstavu za djecu Kiki-jev cirkus u životinjskom carstvu Tvornice lutaka. Održat će se i treći Susret akademija, na kojem će se s ispitnim predstava predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu. Za trajanja Festivala bit će postavljena i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote 25 godina Festivala glumca u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Doma kulture Otok, Hrvatskog doma Vukovar, Dvorane Mladost u Županji te Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Svečano otvorenje 25. festivala održat će se u subotu, 12. svibnja 2018. u 20.00 sati u Slovačkom domu u Iloku.
U Vukovaru će biti prikazane tri predstave: Revizor-Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kakva majka takva kći – Kazalište Smješko, Zagreb i Tesla Anonimus, Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb.

 

Pročitano 943 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija