Lutkarskom predstavom „U potrazi za čudovištima“ u Vukovaru svečano otvoreno 23. Lutkarsko-proljeće

U okviru Lutkarskog proljeća bit će odigrano 100 predstava U okviru Lutkarskog proljeća bit će odigrano 100 predstava Foto: Valerija Lozančić

Lutkarskom predstavom Umjetničke akademije Osijek „U potrazi za čudovištima“ u Hrvatskom domu Vukovar svečano je otvoreno 23. Lutkarsko-proljeće.

U šest festivalskih dana u 5 gradova, 21 općini i 12 mjesta Vukovarsko-srijemske županije bit će odigrano 100 predstava 18 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore u BiH i  Mađarskoj te Srbije.
 -Riječ je o najboljim predstavama koja kazališta iz Hrvatske, Mostara, Pečuha i Subotice trenutno imaju na svom repertoaru, a očekuje se da će ih u županiji pogledati oko 20.000 gledatelja, rekao je direktor Kazališne družine „Asser Savus“Himzo Nuhanović.

U Vukovaru će za oko 3.000 djece biti odigrano 12 predstava, bit će otvorene i dvije izložbe, održat će se  niz radionica i seminara namijenjenih djeci i odgojiteljima, a obilježit će se i Svjetski dan pripovijedanja.

U okviru 3. Susreta književnika za djecu i mlade u Vinkovcima će biti održano i proglašenje najboljih radova književnog natječaja TENA i TENICA – za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

U Gradskom muzeju Vukovar  večeras će se s početkom u 19.30 održati i svečanost dodjela priznanja „Zvonko Festini“ za životno djelo u području lutkarske umjetnosti. Nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena glumcu Đuri Roiću. Nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena Jasminki Mesarić.

Svečanosti otvorenja nazočio je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.
Pokrovitelji i utemeljitelji Lutkarskog proljeća su Kazališna družina „Asser Savus“, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski centar Unima, Ministarstvo kulture RH i Grad Vukovar.

Pročitano 785 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase