Ispiši ovu stranicu

Ponos domovine u Tehničkoj školi Nikole Tesle Vukovar

Natjecali se u znanju i sportskim vještinama Natjecali se u znanju i sportskim vještinama Foto: Marija Molnar/TŠNTV

Udruga Ponos domovine ove školske godine završava istoimeni projekt odnosno srednjoškolsko natjecanje kojim se provjerava znanje učenika iz Domovinskog rata i odgoja, hrvatske povijesti, znanosti, sporta, kulture, religije i ostalih pozitivnih društvenih vrijednosti. Pokroviteljica natjecanja pod motom Znanjem i igrom na ponos domovini je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a sportskog dijela natjecanja Hrvatski olimpijski odbor. Poluzavršnica za slavonsku regiju održana je u Tehničkoj školi Nikole Tesle, a natjecali su se učenici drugih razreda iz škole domaćina, Gimnazije Matija Antun Reljković Vinkovci, Druge gimnazije Osijek, Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Gimnazije Požega i Druge srednje škole Beli Manastir.

Inače udruga Ponos domovine osnovana je 2009. godine s ciljem osmišljavanja slobodnog vremena i njegovanja nacionalnih osjećaja i identiteta kod mlađih naraštaja. Za ovo natjecanje koje se provodi osmu godinu zaredom vlada veliko zanimanje i učenika i nastavnika, doznajemo od voditelja projekta Ponos domovine Žarka Delača

-Osim u Hrvatskoj, projekt provodimo i u Bosni i Hercegovini i na njemu sudjeluju učenici koji nastavu prate na hrvatskome jeziku. Imamo šest poluzavršnica u kojima dvije najbolje ekipe odlaze krajem travnja na Policijsku akademiju u Zagreb na trodnevno završno natjecanje gdje će najbolja ekipa ponijeti laskavi naziv Ponos domovine, dobiti plakete medalje i prigodne nagrade. Plakete je već potpisala pokroviteljica Predsjednica RH. Za natjecanjem vlada veliko zanimanje učenika i profesora, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji – navodi Delač. Prvim eliminacijskim testovima pristupi oko tisuću učenika, pripremaju se mjesecima, a u nekim je školama organizirana i dodatna nastava tijekom koje učenici proučavaju pitanja za natjecanja i traže odgovore.

 Ponos domovine

-Mislim da im je motiv velik, žele saznati što više o svojoj novijoj povijesti kroz Domovinski rat i što više podataka o svojoj domovini. Uvidjeli smo da u obrazovnome sustavu nedostaje tematike o Domovinskome ratu i kroz ovo natjecanje učenike motiviramo da što više nauče o svojoj domovini. Međutim pitanja se ne odnose samo na Domovinski rat nego i na cjelokupnu hrvatsku povijest, zemljopis, hrvatski jezik, sport, umjetnost, kulturu, energetiku, zaštitu okoliša, medijsku pismenost, zapravo sve ono za što smatramo da bi naši mladi sugrađani trebali znati kako bi izrasli u kvalitetne osobe jer na njima ostaje budućnost. Prema svim dosadašnjim pokazeteljima u ovom natjecanju, učenici su pokazali iznimno znanje, talent, sposobnost i ljubav prema domovini – kaže Delač.

Tehnička škola Nikole Tesle uključena je u natjecanje Ponos domovine već petu godinu za redom, a i prošle su godine bili u polufinalu, doznajemo od profesora povijesti i mentora učenicima Damira Goluba.

-Počeli smo s jednim učenikom no taj je broj rastao iz godine u godine. Prošle smo godine zahvaljujući Antoniju Martanu izborili polufinale u Varaždinu te u konačnici zauzeli sredinu tablice u vrlo jakoj konkurenciji. Samo natjecanje bih povezao i s građanskim odgojem i obrazovanjem jer djeci daje širinu kroz različlite predmete. Dakako bitno je i promicanje druženja učenika na ovom natjecanju kao i suradničkog učenja – ističe Golub.

U ekipi Tehničke škole Nikole Tesle sudjelovali su učenici drugih razreda tehničara računalstva i tehničara motornih vozila. - Do sada su provedena dva eliminacijska kruga natjecanja početkom ožujka, naši su učenici ostvarili izvrsne rezultate. Imamo učenika Antonija Martana koji je na 40 pitanja jedini u Hrvatskoj odgovorio za četiri minute i jako smo ponosni na njega – pojašnjava Irina Marić, nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti i mentorica učenika.

Osim testa provjere znanja, učenici su se natjecali i u pet sportskih disciplina – pikadu, trčanju na 20 metara, bacanju medicinke u dalj, bacanju lopte na koš te skakanju u dalj s mjesta.

Spomenuti učenik Antonio Martan ovo natjecanje smatra iznimno dobrim za jačanje znanja iz opće kulture -Natjecanje mi se sviđa jer obuhvaća dosta znanja iz Domovinskog rata, povijesti, kulture i hrvatskoga jezika. Dosta se toga može naučiti iz opće kulture – kaže Martan i dodaje kako mu najbolje idu kodni nazivi operacija iz Domovinskoga rata.

 Djordje Lukic

Sudionicima je dobrodošlicu u Vukovar poželio i Đorđe Lukić, ravnatelj Tehničke škole Nikole Tesle. -Iznimno smo ponosni i počašćeni što su Vukovar i naša škola domaćini poluzavršnice natjecanja Ponos domovine -istaknuo je Lukić. Nakon natjecanja sudionici su nastavili druženje na ručku u Domu učenika Vukovar.

Nakon svih disciplina, najuspješnije na natjecanju u Vukovaru bile su ekipe Gimnazije Požega i Gimnazije M. A. Reljkovića Vinkovci te izborile odlazak na završnicu natjecanja.

 

Pročitano 980 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar