Ispiši ovu stranicu

Na našem je području nedostatna ekološka proizvodnja povrća

Župan Galić pozvao proizvođače na udruživanje Župan Galić pozvao proizvođače na udruživanje Foto: VSŽ

U Vinkovcima je održan sastanak župana Bože Galića s poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresirani za ekološki uzgoj povrća koji je na našem području još uvijek nedostatan te pozvao proizvođače da se udruže i zajednički djeluju.

Suzana Kristek, predsjednica Katedre za pedologiju i primjenjenu mikrobiologiju osječkog Poljoprivrednog fakulteta ustvrdila je da Hrvatska kao mala zemlja i ne može biti konkurentna velikim državama ratarskim pa čak ni industrijskim kulturama, ali može ekološkom proizvodnjom jer su zemlje poput Njemačke, Velike Britanije i drugih svoja tla degradirale pretjeranim unosom mineralnih gnojiva i kemisjkih pesticida.

Od Mirka Boškovića iz zadruge Vinkovačka šparoga moglo se čuti kako se u našoj županiji ovo povrće uzgaja na 120 hektara od čega je 90 posto već ekološka proizvodnja. Našim je prozvođačima šparoga za izlazak na strano tržište potreban certifikat o ekološkoj proizvodnji, a za to je potrebno da proteknu tri godine. U međuvremenu interes za proizvodnjoim šparoga je sve veći.

Pročitano 824 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar