Ispiši ovu stranicu

Traje akcija A što je to seksualno nasilje?

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Odlukom  Ujedinjenih naroda od 17.prosinca 1999. godine, u svijetu se obilježava Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na dan kada je 25.studenoga 1960. godine, diktator Rafael Trujillo u Dominikansoj Republici naredio ubojstvo triju sestara Mirabal – Patrie, Minerve i Marie Terese.

Povodom ovog dana, udruga B.a.B.e. tijekom studenog provodi akciju pod nazivom „A što je to seksualno nasilje?“, doznajemo od Ivane Sučić, voditeljice programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psiho-socijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

-Ovom akcijom pozivamo sve zainteresirane da kroz odgovor na ovo pitanje podijele svoje osjećaje i stavove o toj temi te iskustvo seksualnog nasilja s ciljem širenja diskursa o seksualnom nasilju i kako bi potaklo ljude da progovore o svojem iskustvu. Želimo im pomoći da shvate kako nisu sami, kako mogu potražiti nekoga za razgovor, podršku i pomoć i stati na kraj nasilju kojega doživljavaju. Također, cilj je akcije i osvijestiti javnost o prisutnosti ove problematike. Odgovori se daju i anonimno, a objavljuju se na stranicama udruge B.a.B.e – kaže Sučić.

U skladu s tim, djelatnice B.a.B.e. Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije održat će i radionicu na temu seksualnog nasilja i to 24.studenoga od 11 do 13 sati u prostorijama Europskog doma Vukovar, u Vukovaru, Ljudevita Gaja 12.

-Radionica je namijenjena svim zainteresiranim mladima u dobi od 18 do 25 godina, kako bismo i ovim putem progovorili o toj osjetljivoj temi, informirali mlade o različitim vidovima seksualnog nasilja, kako ga prepoznati te koji su pravni mehanizmi zaštite i sankcioniranja istog. Ove godine stavljamo fokus upravo na taj dio spektra nasilja nad ženama, jer o njemu žene najteže progovaraju i ima nažalost, najveću stigmu u društvu. Naime, prema statističkim pokazateljima, čak svaka šesta žena je doživjela pokušaj silovanja ili silovanje, a svega 5% njih to i prijavi nadležnim službama. Između ostalog, žrtve navode da ne podnose prijave zbog osjećaja da su same krive i odgovorne za to što im se dogodilo, da im drugi neće vjerovati, zbog osjećaja srama i straha te zbog nepovjerenja u učinkovitost sudstva, što smatramo nedopustivim – pojašnjava Sučić.

Zainteresirani za radionicu mogu se prijaviti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pročitano 976 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar