Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Tolušić i Galić u Palači srijem s poljoprivrednicima

  • Ponedjeljak, Ožu 13 2017
  • Piše: 
Sastanak s poljoprivrednicima Sastanak s poljoprivrednicima FOTO: Vedran Vuleta

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Palači Srijem održao je radni sastanak s županom vukovarsko-srijemskim Božom Galićem, na kojem se okupio velik broj lokalnih poljoprivrednika. Glavna tema radnog sastanka bila je Trenutna pozicija i organiziranost – razvoj poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji te uspješnost korištenja sredstava iz EU fondova.

Prema riječima ministra Tolušića, okupljenima je predstavljeno sve ono što ministarstvo radi zadnjih mjeseci, a čuli su i probleme i prijedloge proizvođača. Kao glavni problem ministar ističe poljoprivredno zemljište za koje kaže kako je prilikom dodjele istog bilo dosta malverzacija, a to kani promijeniti.

- Dodjelu poljoprivrednih zemljišta vraćamo u nadležnost gradova i općina te očekujemo brže i poštenije rješavanje same dodjele poljoprivrednih zemljišta. Bila je ovo konkretna rasprava koja će svakako pomoći ministarstvu. Moramo čuti probleme s terena, ako budemo sjedili u Zagrebu onda od ovoga što radimo neće biti ništa. Prema tome, moramo biti u Slavoniji, Lici, Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori, čuti probleme poljoprivrednika i rješavati ih - rekao je Tolušić.

Tolušić u županiji

Što se tiče broja OPG-a rekao je da ih u sustavu Arcod ima više od 100 tisuća, a to su ona OPG-a koja primaju neki vid potpore.

- U izradi je novi zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koji će riješiti sve nedoumice oko OPG-a. Generalno smatram da nije bitan broj koliko OPG-a ima, nego da tu postoji dovoljan broj ljudi koji vide svoju budućnost u poljoprivredi i nadam s da će ih biti sve više i više. Bitno je da se bave poljoprivrednom proizvodnjom te da od toga mogu živjeti  - kazao je Tolušić i dodao kako je u izradi novi pravilnik te da će vrlo skoro hrvatski proizvođači meda imati oznaku izvorni hrvatski proizvod.

Župan Božo Galić kaže da je sastanak bio prije svega konstruktivan na zadovoljstvo kako ministra Tolušića tako i samih proizvođača, a za budućnost poljoprivrede u vukovarsko-srijemskoj županiji kaže da spas vidi u udruživanju u klastere i zadruge.

- Bitna je i potpora ministarstva kako bi se napravio kvalitetan i konkurentan proizvod. Prije svega veseli me što je gotovo dva sata trajao razgovor s proizvođačima. Drago mi je da u ministarstvu shvaćaju probleme malih poljoprivrednika te da će ih rješavati ili izmjenama zakona ili izmjenama određenih odluka i uredbi -  rekao je Galić. 

Pročitano 1127 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase