Informiranjem protiv ovisnosti i AIDS-a

U središtu grada na štandu dijelili letke i prezervative U središtu grada na štandu dijelili letke i prezervative Foto: Marija Molnar

Svake se godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tim povodom i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Vukovarsko-srijemske županije provodi niz aktivnosti i događanja. Tako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo organizirali postavljanje štandova uz podjelu prigodnih promotivnih materijala i letaka u Vinkovcima i Vukovaru, a slijede još iste aktivnosti u Županji i Otoku.

Matea Mauer, psihologinja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije pojasnila je kako je glavni cilj ovih akcija informirati posebice mlađu populaciju o štetnim posljedicama po mentalno i tjelesno zdravlje bilo koje vrste ovisnosti.

Organizatori najavljuju još neke aktivnosti do 15. prosinca vezano uz obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. U Vinkovcima će u suradnji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić, u Vukovaru u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom, a u Županji u suradnji s kinom Mladost, dana 6.prosinca biti održana tematska predstava DROGA reci drogi NE!, za učenike i njihove roditelje. Autor i redatelj predstave je Zijah A. Sokolović. Predstavu u cijelosti financira Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga naše županije.

Dana 8.prosinca u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima bit će održan stručni skup za voditelje školskih preventivnih programa na kojemu će sudjelovati stručni predavači s područja naše županije i iz Zagreba, na Vinkovačkoj će televiziji televiziji biti emitirana tematska emisija s gostima koji su stručni i kompetentni i koji svojim iskustvom i znanjem mogu pridonijeti većoj osviještenosti svih građana kada je u pitanju problem ovisnosti. Također, na lokalnim se radio postajama svakodnevno emitira prigodni spot kojim se želi utjecati na mlade u borbi protiv ovisnosti.

Gradsko društvo Crvenoga križa Vukovar pak pripremilo je štand povodom Svjetskog dan borbe protiv AIDS-a koji se inače obilježava 1.prosinca kako bi se podigla svijest o ovom velikom zdravstvenom problemu. Volonteri su dijelili informativne letke i prezervative.  

Toga se dana u cijelom  svijetu usmjerava pozornost  prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji i iznova ponavljaju osnovna pravila o spolno odgovornome ponašanju,  a koje uključuje izbjegavanje usputnoga, slučajnoga seksa, smanjenje broja seksualnih partnera, odnosno održavanje seksualnih odnosa sa samo jednim partnerom, iskreno informiranje partnera o svojoj seksualnoj prošlosti, obavezno korištenje prezervativa pri seksualnom odnosu te obavezno testiranje na HIV ukoliko se prestane s korištenjem prezervativa.

Pročitano 1035 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase