Započele Vukovarske adventske svečanosti

Prvu svijeću na adventskom vijencu tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara Prvu svijeću na adventskom vijencu tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara Foto: Marija Molnar

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Franjevačkog samostana, danas na prvu nedjelju Došašća započele su XIX. Vukovarske adventske svečanosti, ove godine pod geslom "Vukovar - zrno života, sjeme zajedništva. Trajat će brojnim programima iduća četiri tjedna sve do Božića, 25.prosinca. 

Tradicionalno, početak je označen paljenjem prve adventske svijeće na adventskome vijencu u Gradskome muzeju Vukovar, a svijeću je upalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Nešto ranije, u crkvi sv.Filipa i Jakova upriličen je program Priča o zrnu u kojemu su sudjelovali dječja dramska skupina OŠ Dragutina Tadijanovića, mješoviti zbor sv. Cecilije Vukovar, VIS Damjan i zbor Glasnici sv.Bone. Potom su sudionici prenijeli baklje od crkve sv.Filipa i Jakova do dvorca Eltz u šetnji nazvanoj Svjetlosna rijeka ulicama grada. Nakon paljenja prve adventske svijeće program je nastavljen prikazivanjem tradicijskih običaja od Adventa do Božića od zrna do pogače, a u kojemu su sudjelovali KUD Osijek 1862, KUD Seljačka sloga Bogdanovci, HKGD Dunav Vukovar i učenici vukovarske Gimnazije. Također su u dvorcu Eltz upriličene i dvije izložbe, dječjih crteža i čestitki te božićnih slastica.

Ovogodišnji program, prema riječima ravnateljice Gradskoga muzeja Vukovar Ružice Marić nudi posjetiteljima i kazališne predstave, božićne koncerte, razgovor s glumcem, susret s književnikom, scenski prikaz živih jaslica i dr. No, kao vrlo poseban događaj u okviru XIX. Vukovarskih adventskih svečanosti, ravnateljica Marić ističe otvaranje stalnoga postava Zbirke Bauer, nakon godina restauracije, a koje je zakazano za 21.prosinca.

 

Pročitano 1196 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase