Ravnatelji Domova zdravlja iz cijele Hrvatske na sastanku u Vukovaru

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Kvalitetna primarna zdravstvena zaštita temelj je zdravstvene zaštite u cjelini, rečeno je na sjednici Stručnog društva ravnatelja održanoj u novoj sali za sastanke Doma zdravlja Vukovar na adresi Nikole Tesle 1,  a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu i Doma zdravlja Vukovar. 

Njih 25 ravnatelja Domova zdravlja iz cijele Hrvatske, od Slavonije preko Varaždina do Dubrovnika, raspravljalo je o problematici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je za HRV Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar. -U  našoj je primarnoj zdravstvenoj zaštiti veliki broj problema, počevši od česte izmjene zakonskih propisa. Samo u zadnjih godinu dvije preko 200 izmjena je učinjeno. Zakon o zdravstvenoj zaštiti imao je 16 značajnih izmjena, mi u udruzi smatramo da treba donijeti novi. Kao udruga smo  dali neke prijedloge prethodnoj zdravstvenoj administraciji, nije ih uspjela riješiti, a nadamo se da će to učiniti nova,  istaknuo je Lohinski.

Odnos domova zdravlja i koncesionara treba biti bolje reguliran jer zdravstvena usluga mora biti dostupna našim građanima bez obzira je li liječnik uposlenik Doma zdravlja ili pak koncesionar, istaknuo je direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković. -Koncesionari bi trebali imati obavezu obavljanja pripravnosti dežurstva prema rasporedima koje rade Domovi zdravlja, a koji nemaju dovoljno liječnika da zadovolje sve potrebe na primarnoj razini, istaknuo je Jurković.

Na sjednici se razgovaralo i o o stabilnoj financijskoj strukturi domova zdravlja, o odnosima Domova zdravlja i objedinjenih hitnih bolničkih prijema odnosno o potrebi da u primarnu zdravstvenu zaštitu uistinu idu akutni pacijenti a da se hitni pacijenti zbrinjavaju u hitnim prijemima.

 

 

Pročitano 810 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase