Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Vukovarsko-srijemska županija na 14. Otvorenim danima europskih regija i gradova u Bruxellesu

  • Srijeda, Lis 19 2016
  • Piše: 
Predstavnici VSŽ u Bruxellesu Predstavnici VSŽ u Bruxellesu Foto: Županija Vukovarsko-srijemska

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i ove su godine sudjelovali na 14. Otvorenim danima europskih regija i gradova u Bruxellesu. Svrha ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti i zbližiti političke predstavnike, osobe koje donose odluke, stručnjake i ljude iz prakse koji se bave pitanjima regionalne politike, organizacijama civilnog društva, znanstvenim ustanovama i EU institucijama kako bi se raspravili zajednički izazovi s kojima su suočeni europski gradovi i regije.

Izaslanstvo je posjetilo Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji gdje ih je na radni sastanak primio veleposlanik, predstavnik u političko-sigurnosnom odboru Tomislav Car, zajedno sa predstavnicima iz ostalih resornih ministarstva. Saznali su ulogu i djelovanje Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji te su interaktivno razgovarali o glavnim problemima i s kojima se susreću u svom djelokrugu rada.

Posjetili su ured Dubrovačko-neretvanske županije čiji je korisnik i Vukovarsko-srijemska županija. Voditelj ureda ih je upoznao s poslovima koje obavlja, kontaktima koje ostvaruje te koje konkretne informacije od njega se može dobiti.

U Europskom parlamentu izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije primila je europarlamentarka Dubravka Šuica koja ih je upoznala s radom u Europskom parlamentu, objasnila im način sudjelovanja u brojnim odborima kao i proceduru te način donošenja odluka.

Održan je radni sastanak u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu gdje je direktorica Dragica Martinović predstavila ulogu Predstavništva, njegov rad i donošenje aktivnosti. Upoznala je izaslanstvo Županije s briselskim okruženjem, značajem i mogućnostima lobiranja za hrvatske interese u procesu donošenja europske legislative te s izazovima članstva Hrvatske u EU za male i srednje poduzetnike. U razgovoru i razmjeni informacija sudionici su dogovorili daljnju suradnju i to predstavljanjem gospodarstva i tvrtki iz Vukovarsko-srijemske županije na europskom tržištu.

Potom je održan i sastanak u Odboru regija gdje ih je primio Marko Jovančić koji je objasnio da je Odbor regija savjetodavno tijelu EU-a koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih država članica. Oni u Odboru regija iznose svoja mišljenja o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove. Također iz regionalne perspektive istaknuta je uloga europskih i investicijskih fondova kako bi se što uspješnije ostvarila strategija Europa 2020.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije sudjelovalo je i na Konferenciji Jadransko jonskog konglomerata te na Konferenciji Održivi i gospodarski rast i razvoj koju je organizirao DG Growth pri Europskoj komisiji.

Pročitano 1039 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase