Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

U sklopu MCDR Vukovar otvoren Hostel Dubrovnik

  • Ponedjeljak, Ruj 05 2016
  • Piše: 
Otvorenje Hostela Dubrovnik Otvorenje Hostela Dubrovnik Foto: Vedran Vuleta

U Vukovaru je otvoren Hostel Dubrovnik koji je namijenjen za boravak učenika osmih razreda koji u Vukovar dolaze učiti o vrijednostima iz Domovinskog rata i Bitke za Vukovar u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“.

Kapacitet hostela je 22 spavaonice s 330 kreveta i 4 kongresne dvorane. Nakon uvodnih govora predstavnika državne i lokalne vlasti, đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić predvodio je molitvu nakon koje je posvetio novoizgrađeni Hostel Dubrovnik. Ovo je sedmi objekt obnovljen u sklopu vukovarskoga Memorijalnog centra, a svaki nosi ime nekog od hrvatskih gradova ili regija.

Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar kaže kako je Hostel Zagreb značajno doprinio podizanju broja noćenja u Vukovaru te da će sada Hostel Dubrovnik još dodatno podići tu brojku.

- Zahvalio bih se ministru Medvedu koji je našao sredstva da se ovaj objekt završi i bivšem ministru Matiću koji je našao sredstva da se projekt počne graditi. Projekt izgradnje Hostela Dubrovnik simbolično je ujedinio prošlu i ovu vladu, jedna ga je počela graditi, a druga dovršila. Posebno želim pohvaliti sve djelatnike memorijalnog centra za sve što čine za Vukovar i Domovinski rat – rekao je Šangut.

Šangut dodaje i kako su prvi gosti hostela su upravo osmaši iz Dubrovnika, a da od 1. siječnja iduće godine s radom kreće i hostel Istra.  

- Memorijalni centar Domovinskog rata obišle su agencije iz Velike Britanije koje vode studente političkih znanosti i one koji žele upisati studij političkih znanosti, a za početak žele dovesti deset grupa po 25 studenata. Posjetili su nas i predstavnici instituta za veterane iz Bruxellesa koji su o nama snimili dokumentarni film koji će se gledati u svim osnovnim i srednjim školama u Belgiji - zaključio je Šangunt i zahvalio se Gradu Dubrovniku na donaciji u iznosu 200 tisuća kuna, a Zagrebačkoj županiji na donaciji u iznosu 100 tisuća kuna za izgradnju hostela.

MCDR 2

Na izgradnju je ukupno utrošeno 22 milijuna plus unutrašnje uređenje oko milijun kuna. Za izgradnju svih objekata u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Republika Hrvatska ukupno je uložila oko 45 milijuna kuna. Umjetnici iz grada Dubrovnika poklonili su 45 umjetničkih slika koje će biti izložene u Hostelu Dubrovnik.

- Posebno mi je drago što su naši mali sugrađani prvi gosti ovoga hostela. Osjećam neopisiv ponos što predstavljam Grad Dubrovnik i njegove građane te što je ovaj objekt dobio ime grada Dubrovnika. To je jedna neraskidiva veza između ova dva grada koja datira još od 1993. godine kada smo potpisali povelju prijateljstva. Možemo reći da je ime ovoga hostela kruna tog prijateljstva. S ponosom prenosim pozdrave građana moga grada građanima Vukovara – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić:

- Priča Memorijalnog centra Domovinskog rata zahtjeva znanstveni pristup o Domovinskom ratu, a tiče se cijelog prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Drago nam je da jačamo kapacitete grada Vukovara na tragu istinite priče o Domovinskom ratu, a jednako nam je bitna i priča s drugih prostora gdje se rat odvijao – rekao je Penava i istakao da mladi danas ne uče dovoljno o Domovinskom ratu, a ovime se to želi ispraviti.

Plan je da Javnu ustanovu Memorijali centar Domovinskog rata Vukovar u školskoj godini 2016/2017.  posjeti 40 000 učenika što će značajno utjecati na porast broja noćenja u gradu Vukovaru.

Uz ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Zorana Šanguta, otvorenju Hostela Dubrovnik nazočili su: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vukovarsko srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stevo Culej, ministar gospodarstva Tomislav Panenić, zamjenik misnistra branitelja Ivan Vukić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić i đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić. 

Pročitano 3900 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase