Ispiši ovu stranicu

Intervju tjedna, utorak, 21. studenoga 2023.

Devetnaesti novinarsko - književnički susreti "Grad - to ste vi!" posvećeni novinaru, ratnom izvjestitelju i uredniku Hrvatskoga radija Vukovar Siniši Glavaševiću ove su se godine bavili knjigom "Mama, ne vidim nebo" književnice Ani Galović. Riječ je o književnom djelu o djeci koja su ubijena u Vukovaru 1991. i 1992. godine.

Najbolnija ratna tema rijetko se pojavljuje u javnosti, a 34 priče koje je objavila mlada književnica Ani Galović u knjizi "Mama, ne vidim nebo" sigurno će potresti svakog čitatelja te ga potaknuti na duboko razmišljanje o strahotama koje su se događale u ratnom Vukovaru tijekom velikosrpske agresije, u vrijeme bjesomučnih granatiranja i divljanja agresora nakon ulaska u grad 18. studenoga 1991. godine. Nije poznat podatak o ukupnom broju djece koja su stradala u ratnom Vukovaru, a djeca opisana u ovoj knjizi bila su stara od tek nekoliko sati do nekoliko dana prije punoljetnosti.

Gošća Intervju tjedna je književnica Ani Galović, koja je sinoć u Hrvatskom domu Vukovar izjavila da joj je čast što je njezino djelo uvršteno u program posvećen novinaru i književniku Siniši Glavaševiću čiji je glas na radiju tijekom napada na Vukovar mnogoj djeci i njihovim roditeljima bio jedini dodir s vanjskim svijetom dok su bili skriveni po podrumima i skloništima.

Predgovor knjizi napisala je vukovarska književnica Tanja Belobrajdić, sudionica Domovinskog rata i umirovljena časnica HV-a, koja je u svojim djelima, poput romana "Crni kaput" ili zbirke pjesama "Moja koža je tanja" također pisala o ratnim temama.

S našom gošćom ću popričati o ovoj potresnoj i nepravedno zapostavljenoj temi, ugašenih djetinjstava u ratnom Vukovaru 1991. pa čak i nakon sloma obrane grada tijekom 1992. godine.

Intervju tjedna uređuje i vodi Robert Rac.

Pročitano 382 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Intervju tjedna, 21. studenoga 2023.