Ispiši ovu stranicu

Dan otvorenih vrata udruga

Branitelji, braniteljice i djeca poginulih branitelja predstavili svoje aktivnosti Branitelji, braniteljice i djeca poginulih branitelja predstavili svoje aktivnosti Foto: Valerija Lozančić

U okviru Dana otvorenih vrata udruga, 25. svibnja, svoje su aktivnosti, djelovanje i projekte u Vukovaru predstavili Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te Udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ – ogranak Vukovar.

- Do sada smo se u okviru Dana otvorenih vrata udruga predstavljali u Zagrebu, a sada, po prvi puta i u Vukovaru. Našim sugrađanima želimo predstaviti svoje brojne aktivnosti i projekte. Tu su tradicionalni mimohod Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, provodimo psihosocijalnu pomoć i razna istraživanja djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja o ratnim traumama, prošle smo godine u suradnji s Dječjim vrtićem Vukovar 1 organizirali edukativne izlete na tematiku Domovinskog rata, a također predstavljamo i naše redovne aktivnosti – obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat te održavanje i pohađanje edukacija i tribina, rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Milić dodavši kako udruga na području Hrvatske ima 400, a na području Vukovarsko-srijemske županije 40 aktivnih članova.

Rad Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara predstavio je njen predsjednik Franjo Šoljić istaknuvši kako se osim obilježavanja svih manifestacija i obljetnica vezanih uz branitelje i Domovinski rat, bave i brojnim humanitarnim akcijama, a ovo je prigoda da građane upoznaju sa svojim aktivnostima.

- U okviru udruge održavamo radionice na kojima izrađujemo razne rukotvorine s kojima sudjelujemo na sajmovima, pomažemo jedna drugoj, također organiziramo i okrugle stolove te festival domoljubne poezije. Često nas ne doživljavaju kao sudionice Domovinskoga rata, često smo zakinute... trudimo se, želimo pokazati da nas ima i da radimo, rekla je Irena Đuđar, predsjednica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ – ogranak Vukovar. Najavila je i da će 4. lipnja u Vinkovcima po prvi puta organizirati Dan žena braniteljica, sudionica Domovinskoga rata iz cijele Hrvatske.

Potporu braniteljskim udrugama daju i čelnici grada. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je da mu je drago što se udruge na ovaj način žele zbližiti s građanima i upoznati ih sa svojim aktivnostima. - Podržavamo ovakve inicijative jer se branitelji u hrvatskom društvu često prikazuju u negativnom svjetlu. Osobno smatram da oni itekako doprinose razvoju društva. Ne samo kroz rad udruga, nego i u raznim drugim sferama od gospodarstva, sporta itd gdje pokazuju da im je uistinu stalo do države za koju su se borili, rekao je Pavliček.

Pročitano 1083 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić