Ispiši ovu stranicu

Ministri Dobrović i Panenić na sastanku s gradonačelnikom Penavom i suradnicima

Na sastanku su razgovarali o brojnim temama Na sastanku su razgovarali o brojnim temama Foto: Valerija Lozančić

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i ministar gospodarstva Tomislav Panenić posjetili su Vukovar. Na radnom sastanku s gradonačelnikom Ivanom Penavom, njegovim zamjenikom Marijanom Pavličekom i suradnicima razgovarali su o gospodarstvu, gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša.

Gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je ministrima na dolasku. -Ministar Panenić je iz našeg kraja pa je upoznat s problemima ovih krajeva i grada Vukovara, a ministra Dobrovića smo upoznali s onim što smo poduzimali prethodnih godina, ostvarenim rezultatima, ali i problemima s kojima se susrećemo. Ministar nas je upoznao s planovima i strategijom za gospodarenjem otpadom što nam je vrlo važno kako bismo dosadašnju kvalitetnu suradnju učinili još kvalitetnijom. Vrlo sam zadovoljan jer kroz razgovor možemo bolje uvidjeti okolnosti koje su oko nas s lokalnog i nacionalnog nivoa i onda u sinergiji ostvariti bolji učinak, rekao je gradonačelnik.

 

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović istaknuo je kako je zadovoljan sastankom jer su čelnici grada svjesni da se trebaju izgraditi sortirne linije i uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada. -Promjena politike gospodarenja otpadom ide upravo za tim da treba uspostavi sustav odvojenog prikupljanja otpada i graditi sortirne linije na kojima reciklabilne tvari dostižu vrijednost pogodnu za tržište čime komunalna društva rasterećuju sustav troška. U suprotnom, može doći do potrebe da se naknade za gospodarenje otpadom povećaju nekoliko puta, rekao je ministar Dobrović.

Ministar Panenić je dodao kako trebaju pomoći tvrtkama koje će uzimati sirovinu koja nastaje u okviru prikupljanja otpada da imaju svoju proizvodnju i budu efikasne.

Ministar Dobrović je govorio i o energetskoj obnovi kuća. Naglasio je kako će morati otkazati natječaj iz 2015. godine za sufinanciranje energetske obnove kuća jer dosadašnji način sufinanciranja u iznosu od 80% nije održiv za Fond te da se trebaju okrenuti fondovima EU.

Ministar Panenić je govorio i o problemu grijanja višestambenih zgrada u kojima je mali broj stanara te problemima vezanim uz razdjelnike. Govoreći o tvrtki Borovo ministar je rekao da će sve aktivnosti, koje kao ministar gospodarstva bude poduzimao, biti u cilju očuvanja radnih mjesta i obućarske proizvodnje. Rekao je i kako u Luci Vukovar dolazi do pada pretovara roba što je pokazatelj loše situacije u gospodarstvu, a pomoći može samo razvoj gospodarstva. Najavio je i veliki projekt u Vukovaru za čiju će realizaciju trebati potpora cijele Vlade.

Sastanku s ministrima nazočili su i Igor Štrangarević, direktor Komunalca te Kristijan Lovrenščak, direktor Tehnostana.

Pročitano 1002 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić