Ispiši ovu stranicu

U Bogdanovcima obilježena 23. godišnjica stradavanja

Tužna obljetnica Tužna obljetnica Foto: Valerija Lozančić

U znak sjećanja na poginule i nestale u obrani Bogdanovaca, vijence podno Spomenika bogdanovačkim mučenicima kipara i ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca Ivana Matkovića-Laste, položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva - Ministarstva branitelja, Županije, Grada Vukovara,  Općine Bogdanovci, braniteljskih i civilnih udruga, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Saveza Albanaca Slavonije i Baranje, političkih stranaka te učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Misu zadušnicu u crkvi sv. Leopolda Mandića predvodio je  vlč Mato Martinković, župnik župe Kraljice mučenika.

 

Tijekom Domovinskog rata, od kraja kolovoza do studenoga 1991. godine, od Bogdanovaca do Vukovara vodio je tzv. kukuruzni put kojim se jedino moglo izaći iz Vukovara te braniteljima i civilima u gradu dopremiti pomoć. Slomom obrane Bogdanovaca Vukovar se našao u potpunom okruženju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

U Domovinskom ratu poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu nestalih još je uvijek 25 osoba.

Za zločin u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao.

 

Pročitano 1641 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić