Ispiši ovu stranicu

Nadbiskup msgr. Đuro Hranić: Poziv na ljubav i život u istini

Nadbiskup msgr. Đuro Hranić Nadbiskup msgr. Đuro Hranić HRV

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić rekao je u božićnoj poruci kako je "u Isusu vječna Božja riječ, a Bog u ranjivom tijelu čovjeka” te istaknuo da se kršćane javno proziva zbog njihovih stavova i demokratski promicanih vrijednosti, prenosi Hina.

 "U kršćanskoj vjeri ne postoje prečaci, a u kršćanstvu nije na djelu ništa magično. Iskustvo kršćanske ljubavi bezuvjetno je prihvaćanje čovjeka i njegove egzistencije i onda kada se na ljubav ne odgovara ljubavlju", poručio je nadbiskup Hranić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare u Nadbiskupskom domu u Đakovu. Naglasio je kako biti kršćaninom ne znači biti zastupnikom neke teorije, nego, "jer smo u Isusu susreli živoga Boga, znači biti potpuno predan njegovu pozivu na ljubav i život u istini".

"Postali smo svjedoci javnosti u kojoj se kršćane javno proziva zbog njihovih stavova i demokratski promicanih vrijednosti”, poručio je mons. Hranić.

Nadbiskup Hranić je prokomentirao i aktualna događanja u Crkvi i društvu. Uz izbor novoga Svetog Oca, pape Franje, među najvažnije događaje u 2013. godini naveo je "stasavanje katoličkog laikata".

Bilo je to napose izraženo tijekom referenduma o braku, naglasio je nadbiskup Hranić. O izboru novoga pape govorio je uz podsjećanje na Franjinog prethodnika, papu Benedikta XVI. Ocijenio je kako je papa Benedikt XVI. "prebrzo zaboravljen, a njegov je ponitifikat pao u sjenu aktualnog pape Franje".

Na novinarski upit o aktualnoj vlasti i "njenim grijesima", nadbiskup Hranić ocijenio je da ju "karakterizira izostanak dijaloga", apostrofirajući ga kroz inicijative o referendumima o braku, ali i ćirilici u Vukovaru.

Pozvao je na mirno rješavanje problema hrvatskoga društva i smirivanje tenzija, umjesto podjela i napetosti. 

Pročitano 1422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun