Ispiši ovu stranicu

U vojnu evidenciju treba se prijaviti oko 800 muškaraca s područja Vukovara

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske provest će od 18. ožujka do 17. svibnja 2024. redovno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske.

Riječ je o redovnoj aktivnosti koja se sukladno odredbama Zakona o obrani provodi svake godine, a odnosi se na zakonsku obvezu za sve hrvatske državljane – muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske, rekla je za Hrvatski radio Vukovar načelnica Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima u Upravi za ljudske potencijale Ministarstva obrane Darja Pavličić. Navela je kako će pojedinačni pozivi za upis u vojnu evidenciju pristizati tijekom ožujka i travnja ove godine na adrese vojnih obveznika rođenih 2006. godine, a pozive će upiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području osobe imaju prebivalište.

- Pozivu se mogu odazvati i osobe starijih godišta koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, mogu se i bez poziva, javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta i izvršiti uvođenje. Jednako tako, osobe koje nemaju boravište u Hrvatskoj već borave u inozemstvu, a svake godine je takvih oko tisuću, oni to mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave. Pozvani novaci pri dolasku na mjesto uvođenja u vojnu evidenciju predočuju službenoj osobi osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB. Prilikom dolaska s njima se obavlja informativni uputnik, o nekim osobnim podacima, koji nedostaju temelj onih podataka koje MORH dobije od MUP-a – rekla je Pavličić.
Pozvane osobe eventualnu spriječenost dolaska na upis u vojnu evidenciju moraju opravdati područnom odjseku za poslove obrane, osobno ili putem roditelja ili članove uže obitelji, istaknula je Pavličić navodeći kako je svake godine brojka zakonskih obveznika za uvođenje u vojnu evidenciju između 25 do 26 tisuća mladića. A koliko se s područja Vukovara u ovome procesu treba uvesti u vojnu evidenciju, Pavličić otkriva.
- S područja Vukovara za uvođenje u vojnu evidencije riječ je za oko 800 mladića, a na nivou cijele države njih 18 tisuća – rekla je Pavličić.

Napominjemo, uvođenje novaka u vojnu evidenciju zakonska je obveza koja se provodi svake godine osobnim dolaskom novaka na mjesto i vrijeme navedenom u pojedinačnom pozivu dostavljenom od nadležnog područnog odsjeka za poslove obrane.

Pročitano 270 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI