Ispiši ovu stranicu

Izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članovi UHDDR Zaprešić u posjetu Vukovaru

Vukovar je posjetilo izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Gradski ogranak Zaprešić, a u svome uredu primio ih je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

Prijateljstvo grada Vukovara i slovačke općine Devinska Nova Ves započelo je 2019. godine kada je na inicijativu načelnika općine Dariusa Krajčira u Bratislavi svečano otkrivena ploča s natpisom Vukovarská ulica. Osim toga, u nekoliko navrata predstavnici Grada Vukovara sudjelovali su na događanjima u navedenoj općini, a među ostalim i na 34. Festivalu hrvatske kulture za hrvatsku nacionalnu manjinu u Slovačkoj u lipnju protekle godine. Na tom festivalu UHDDR Zaprešić sudjelovao je s Festivalom Domoljubnog Filma Gordan Lederer u sklopu kojega je u gradu Trnavi održana javna tribina „Bitka za Vukovar“. Tijekom festivala dogovoren je ovaj uzvratni susret.

Po završetku prijema kod gradonačelnika i njegovih suradnika, načelnik Krajčir istaknuo je da je Vukovar jako drag kako Hrvatima u Slovačkoj tako i Slovacima.
- Svima nama Vukovar je uzor jer pokazuje kako se do temelja razrušen grad može obnoviti i oporaviti, izgraditi budućnost, zajedništvo, prijateljstvo i dobri odnosi – poručio je Krajčir dodajući kako u Slovačkoj živi teko oko 2000 Hrvata, a u njihovoj ih je općini 50.
- Malo nas je, ali Slovaci vole hrvatsku nacionalnu manjinu i stoga našu općinu smatraju Hrvatskom. Mi smo manjina koja poštuju državu u kojoj živi, dajemo svoj doprinos, a oni nas smatraju svojim bogatstvom – zaključuje Krajčir.

Penava je zahvalio načelniku Krajčiru na inicijativi za imenovanjem Vukovarske ulice u Bratislavi i emocijama koje gaji za naš grad te izrazio zadovoljstvo suradnjom iseljene Hrvatske i branitelja.
-Zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji danas ovdje. Drago mi je da su došli s našim braniteljima iz Zaprešića jer je to, branitelji i dijaspora, veza koja nas spaja i koja čini ono što Hrvatska zapravo jest. Slovaci i Hrvati dva su bliska naroda s puno sličnosti i drago mi je da uspostavljamo kontakt – rekao je gradonačelnik te istaknuo da su dogovorili nove susrete kako bi se prijateljstvo širilo na korist oba naroda i obje države, ali i kako bi zajedničkim snagama razvijali nove projekte i ideje.

Dopredsjednik UHDDR Zaprešić Marijan Capek zahvalio je na gostoprimstvu te istaknuo kako nastoje očuvati sjećanje na Domovinski rat i u hrvatskoj dijaspori. 

Tijekom posjeta Vukovaru gosti su obišli memorijalna mjesta i znamenitosti u gradu.

 

 

Pročitano 190 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić