Ispiši ovu stranicu

Mimohod od Memorijalnoga groblja do Ovčare

Na čelu zastave Republike Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Na čelu zastave Republike Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Milan Paun

S Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata put masovne grobnice na Ovčari uputilo se pješice nekoliko stotina djece poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja u povorci nazvanoj Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga.

Kod spomen obilježja okupljene je pozdravila predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj.

Rekla je da već 16 godina hodaju do Ovčare te da dolaze djeca iz cijele Hrvatske. Ove su godine stigli organizirano iz Škabrnje i Sinja.

- Najvažnije je da se istina o Domovinskom ratu promiče i tako žrtva naših roditelja neće biti zaboravljena. Najteže je nama koji tražimo svoje roditelje, ja tražim oca koji je odveden u Negoslavce. Znamo da Srbija ima informacije o sudbinama nestalih osoba i krajnje je vrijeme da ih dostavi Hrvatskoj kako bismo mogli graditi normalne međudržavne odnose – rekla je Rapčak Škomrlj i upitala se kome oprostiti kada oprost nitko ne traži i kada nema kajanja za napad na Hrvatsku i nanesene žrtve.

Nemanja Savanović, koji je u ratu imao dvije i pol godine, traži oca Tihomira koji je iz vukovarske bolnice odveden u Negoslavce 19. studneoga 1991. i tamo mu se gubi svaki trag.

- Teško je ranjen 8. studenoga i nije bio pokretan pa su ga na nosilima utovarili na kamion i odvezli u Negolsavce. Nikada neću odustati od potrage za njim – ustvrdio je Savanović.

Marko Marić imao je deset godina kada je u Vukovaru izgubio oca Željka.

- Otac je poginuo 3. studenoga u rovu zajedno s još četvoricom branitelja kada je kraj njih eksplodirala mina. Pokopan je na Memorijalnom groblju – rekao je Marić koji sada živi u Našicama.

U mimohodu su hodali i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Filip Sušac.

Prvi put u mimohodu su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te kadeti Policijske akademije.

Pročitano 502 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun