Ispiši ovu stranicu

U Osijeku uručeni ugovori u sklopu programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

U Osijeku uručeni ugovori u sklopu programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Foto: OBŽ

U županijskoj vijećnici u Osijeku uručeni su ugovori u sklopu programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Kroz program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, dodijeljeno je u Osijeku 25 ugovora vrijednih ukupno 543.000 eura. Ugovore je svečano uručio Državni tajnik u ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić koji je rekao kako su i Vlada i ministarstvo svjesni koje probleme hrvatska nacionalna manjima ima u Srbiji.

- Gledamo svaku priliku da im pomognemo. Kao što je Hrvatska kuća koju smo nedavno otvorili u Subotici. U proračunu za 2024. predvidjeli smo znatno veća sredstva u iznosu od dva milijuna eura - rekao je Mikulić.
Inače, program je pokrenut s ciljem jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, a koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine te predstavlja podršku u unapređenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi podsjetio je kako je ovo drugi po redu ciklus dodjele sredstava za spomenutu namjenu te zahvalio ministru regionalnog razvoja i fondova EU Šimi Erliću koji je prepoznao važnost njihovih potreba.
- Vjerujem da ćemo i sada ispuniti sva očekivanja te da ćemo i dalje ostati pouzdani partneri. I da ćemo se na taj način preporučiti i nadalje za podršku koju očekujemo iz Hrvatske. Mi smo građani države koja ima najmanji bruto nacionalni dohodak i sigurno da ovakvi programi pomažu – rekao je Žigmanov.

Zamjenik osječko-baranjskoj župana Josip Miletić naglasio je kako županija godinama kontinuirano pomaže hrvatima u Vojvodini.
- Nastavit ćemo to činiti i u narednom razdoblju. Svakako nam je drago da su osigurana nacionalna sredstva koja će pomoći u očuvanju identiteta Hrvata u svim područjima izvan Hrvatske - zaključio je Miletić.

 

Pročitano 264 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI