Ispiši ovu stranicu

Rebalansom povećan proračun Vukovara na 60.630.000 eura

Rebalansom povećan proračun Vukovara na 60.630.000 eura Foto: Sandra Grgić

Održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je na dnevnome redu bila 21. točka, a sve točke usvojene su većinom glasova nazočnih gradskih vijećnika.

Prihvaćeno je Izvješće o izvršenju Programa građenja komunalne infrastrukture za 2022. i Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022., Izvješće o izvršenju Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za 2022., Izvješće o izvršenju Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2022. godinu kao i Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara u prošloj godini.

Također, prihvaćeno je i Izvješće o o izvršenju Programa javnih potreba u sportu grada Vukovara za 2022.. Većinom vijećničkih glasova donesene su Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog izmjene Statuta Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“.

Usvojeni su i Program izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti u 2023., Program izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture Grada Vukovara u 2023., Program izmjena Programa javnih potreba iz područja obrazovanja te Program izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području Vukovara u 2023.. Usvojena je odluka o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Grada Vukovara i Općine Skenderaj.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili Odluku o usvajanju godišnjeg obračuna Proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. te Odluku o izmjenama i dopuna Odluke o proračunu Grada Vukovara za 2023. godinu.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, osvrćući se na Odluku o izmjenama i dopunama proračuna Grada Vukovara za 2023. godinu, komentirao je kako je riječ o redovnom usklađivanju, odnosno rebalansu proračuna koji se radi polovinom godine.

Rebalansom je proračuna grada Vukovara povećan na 60 milijuna i 630 tisuća eura.

- Polovicom godine radi se rebalans proračuna jer je više detalja poznato u odnosu na period planiranja samoga proračuna. Konkretno u ovom slučaju, dosta je promjena, od korekcija cijena što smo morali prilagoditi i u proračunu do onih primarnih razloga koji se kriju u realizaciji projekata Grada Vukovara, poglavito onih putem EU fondova gdje prilagođavamo rebalans zahtjevima koji su nam sada već vidljivi i jasni, s tim da je to onaj međukorak gdje ćemo izravnati situaciju sa posljednjim rebalansom koji ćemo imati koncem godine – naglasio je gradonačelnik Penava te na upit novinara hoće li rebalans proračuna biti manji u odnosu na proteklu godinu, Penava je odgovorio.

- Ne, dapače, došlo je do porasta u samom obračunu, gospodarski pokazatelji u prirezima i porezima na dohodak od samostalnog rada narasli su sa 11 milijuna na gotovo 18 milijuna, gdje je riječ o preko 57% porasta. Uz porast broja obrta, radnih mjesta, povećanja koja bilježimo iz godine u godinu, svjedočimo i izuzetno dobrim financijskim pokazateljima. Proteklu smo 2022. završili u suficitu, odnosno s proračunom u plusu, i zahvaljujući tome možemo komotno disati u ovoj godini. Možemo si priuštiti EU projekte i riskirati čak i da imamo probijanja po ugovorenim stavkama koji su u pojedinim projektima višemilijunski te možemo nastaviti razvijati grad Vukovar kako u ovoj tako i u idućoj godini – naglasio je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo osvrnuo se na održanu sjednicu i na rad vijećnika.

- Rekao bih da je ovo najvažnija sjednica Gradskog vijeća jer je jedna od točki dnevnoga reda bila rebalans proračuna za 2023. godinu. Rebalans proračuna usvojen je većinom vijećničkih glasova. Sama sjednica imala je konstruktivan tijek, na njoj su vijećnici predlagali i postavljali dobra pitanja i prijedloge. Mene, kao predsjednika Gradskog vijeća, čini izuzetno sretnim kako djeluje Gradsko vijeće. Svakom sjednicom idemo sve bolje i kvalitetnije sa prijedlozima i razmišljanjima, a ono što je najbitnije u suradnji s građanima Vukovara izniču i stvaraju se određena pitanja na sjednicama. Ono što bih naglasio, uz izvršenje proračuna za 2022. godine, vidimo trud svih čimbenika u gradu Vukovaru, prije svega gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, pročelnika, djelatnika gradske uprave, direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova. Oni u jednom zajedništvu čine osnovu vezanu za izvršenje proračuna i oni su odgovorni da li se ti proračuni ispunjavanje i izvršavaju, a iz svih usvojenih izvješća na sjednici vidimo da nepravilnosti nije bilo. Kao predsjednik Gradskog vijeća, zahvaljujem se svima na korektnom radu – rekao je Sabo. 

Pročitano 344 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI