Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru obilježen Dan antifašističke borbe

U Vukovaru obilježen Dan antifašističke borbe Foto: Sandra Grgić

Danas je Dan antifašističke borbe koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska, osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Tim povodom pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje grada Vukovara Darko Dimić svim žrtvama fašizma odao je počast i zapalio svijeću podno spomen križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav.
- U temelje Europske unije antifašizam je utkan. Republika Hrvatska, kao sastavnica Europske unije, u svom ustavu ima utkan antifašizam. Naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je antifašist. Na ovaj dan važno je naglasiti da svi moramo biti oprezni kod ocjene antifašizma, moramo razlikovati antifašizam od komunizma i totalitarnih sustava jer ono što se dogodilo nakon 1945. - veliki zločini na području bivše Jugoslavije, ali i cijelog istočnog bloka, moramo razlikovati od antifašizma. Antifašizmu uvijek moramo reći da, a totalitarnim sustavima ne – naglasio je pročelnik Dimić.

Podsjetimo, prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao praznik.

Pročitano 328 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI