Ispiši ovu stranicu

Uručeni ugovori o dodjeli potpora poljoprivrednicima

Uručeni ugovori o dodjeli potpora poljoprivrednicima Foto: Sandra Grgić

Grad Vukovar je i ove godine u svome proračunu osigurao sredstva za potpore poljoprivrednicima s područja grada.

Za Program bespovratnih potpora u poljoprivredi u 2023. godini osigurano je bilo 132.723,00 eura. Javni poziv je bio otvoren 12. travnja 2023. godine, a zbog utroška sredstava zatvoren je već 25. travnja.

Mjerom se već osam godina daje podrška poljoprivrednicima kroz sufinanciranje širokog raspona aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i preradi poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na potporu, u petak su u Gradskome muzeju Vukovar, ugovore uručili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić.

- Osma godina za redom kako dodjeljujemo potpore poljoprivrednicima s područja našega grada. Impozantan je broj poljoprivrednika i još impozantniji su rokovi za povlačenje sredstava. U manje od dva tjedna osigurana sredstva su raspodijeljena. Brzina iskorištenosti ovoga programa pokazatelj je dobre suradnje između poljoprivrednika i Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara. Poljoprivrednici su kroz osam godina izgradili povjerenje prema nama jer iz godine u godinu, kroz komunikaciju s njima, stvaramo ovakav vid potpore. Od podnesenih 99 zahtjeva, odobreno je njih 69, a najiskorištenija mjera je ona za nabavu mehanizacije i opreme – naglasio je gradonačelnik Penava dodajući kako se već danas, u suradnji s poljoprivrednicima, kreće u planiranje programa za sljedeću godinu.

Dodjela ugovora vukovarskim poljoprivrednicima   Sandra Grgić   2023

Javni poziv sadržavao je 12 mjera, jednu više u odnosu na prošlu godinu. Prihvatljivi troškovi bili su za nabavu mehanizacije, plastenika i staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica, ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić.

- Ove smo godine po prvi puta podigli iznose sufinanciranja sa 50 na 70 posto i to za mjere za koje smo prethodnih godina zaključili kako su najpotrebnije, a riječ je o mjerama sufinanciranja sustava navodnjavanja, izrade staklenika i plastenika i ulaganja u pčelarstvo – pojasnila je pročelnica Bilić.

Danijela Sovar iz Sotina ostvarila je pravo na potporu u visini od 4.200,00 eura.
- Potporu sam dobila za nabavku koka nesilica i za analizu tla. Potpora nam znači puno jer su nam troškovi narasli za oko 30 posto. Ovo nije prvi put da sam se prijavila na ovaj program i sigurno ću se opet prijaviti – rekla je Sovar.

Potporu je ostvario i Krešimir Vitek iz Vukovara.
- Dobio sam potporu za sustav navodnjavanja u iznosu od 5.000,00 eura. Imam voćnjak orašastih plodova, a postavljanje sustava za navodnjavanje pomoći će rastu i razvoju biljaka, a time i bolji urod. Ova potpora je hvalevrijedna i hvala Gradu Vukovaru na istoj

Pročitano 255 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI