Ispiši ovu stranicu

Pravobraniteljica: Djeca nisu dobro, 44 .000 djece ima teškoće mentalnog zdravlja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u četvrtak da po recentnim podatcima 44 tisuće djece ima određenih poteškoća mentalnog zdravlja, prenosi HINA. 

- Sve je niža dob u kojoj se pojavljuju sucidalne misli, djeca nisu dobro - više je puta ponovila pravobraniteljica u Hrvatskom saboru upoznajući ga sa svojim radom u 2021., drugoj godini pandemije koronavirusa.

- Upravo je ta pandemija bila inicijator za aktualiziranje onoga što se i prije znalo, a to su teškoće mentalnog zdravlja. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova u 2021. godini ubijeno je troje djece, 17 je izgubilo život u prometu, sedmero ih je učinilo samoubojstvo, a 63 je to pokušalo. Ovo su alarmantni podaci i trebali bi nam biti dovoljni da se zauzmemo za zaštitu mentalnog zdravlja - poručila je Pirnat Dragičević dodajući da svi zajedno možemo djelovati na uklanjanje uzroka. 

Istaknula je da su pandemijske mjere imale nepovoljan učinak na ostvarivanje svih drugih prava djece, da se posljedice pandemije osjećaju i danas. Od 2021. u porastu su nasilje i zanemarivanje djece, vršnjačko nasilje.

- Djeca su ogledalo nas i moramo se zapitati kakvu im poruku šaljemo. Djeca su u 2021. bila na čekanju, bitnih pomaka u poboljšanju njihovih prava nema i krajnji je trenutak da se okupe snage koje će raditi na poboljšanju dječje dobrobiti - naglasila je Pirnat Dragičević.

Pročitano 230 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI