Ispiši ovu stranicu

Meteorolog Zoran Vakula gost Proljetne škole fizike na Vučedolu

Meteorolog Zoran Vakula gost Proljetne škole fizike na Vučedolu Foto: Valerija Lozančić

U Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru u organizaciji nastavnika i učitelja fizike te učenika osnovnih i srednjih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji s osječkom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje i višom savjetnicom za fiziku Vericom Jovanovski po 13. je put održana Proljetna škola fizike 2023. godine.

Kako doznajemo od profesorice fizike u Gimnaziji Vukovar Karoline Dvojković, voditeljice Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, cilj škole fizike je popularizacija fizike, prirodoslovlja i znanosti općenito među mladima, a ovogodišnja je tema bila Vrijeme i klima.
- Ovom školom organiziranom na Vučedolu kroz rad na otvorenom (radionicama, prezentiranjem postera i predavanjima) želimo mladima približiti znanost. Želimo se maknuti iz učionica i biti u prirodi, pokazati mladima da sve pokuse mogu raditi i u prirodi jer je fizika svugdje oko nas – rekla je Dvojković dodajući kako svake godine učenicima osiguraju i predavanje zanimljivog predavača iz svijeta znanosti, a ove je godine to fizičar i meteorolog Zoran Vakula.

Škola fizike Vakula Valerija Lozančić 2023

Mladima je Vakula govorio o vremenu i klimi naglasivši kako je sada puno toplije nego tijekom njegova djetinjstva i mladosti.
- Zadnjih tridesetak godina puno je toplije negoli je bilo prije toga. Riječ je o iznadprosječno toplom životu zemaljske kugle koja je prolazila svoja topla i hladna doba. Sad sigurno živimo u jednom toplom dijelu njena života, koji bi ona proživjela i bez nas, ali je teško povjerovati da ljudi nisu bar malo ili više doprinijeli da se ta temperatura još više poveća – rekao je Vakula.
Na pitanje što možemo učiniti da se temperatura na Zemlji ne povećava, Vakula je odgovorio kako trebamo pokušati smanjiti negativno djelovanje na svijet koji nas okružuje što uključuje smanjenje potrošnje neobnovljivih izvora energije, a trebamo težiti zelenoj energiji i recikliranju.

Govoreći o klimi, rekao je kako nas do 2040. godine vrlo vjerojatno očekuje nastavak iznadprosječno toplih godina.
-Trend zatopljenja će se nastaviti, pri čemu, gledajući Hrvatsku u cijelosti, vrlo je velika vjerojatnost smanjivanja oborina. Postat ćemo sušnije područje. Primjerice sjeverni i kontinentalni krajevi, uključujući i Vukovar, imat će vjerojatno manje oborine, a dugotrajnijih sušnih razdoblja, za razliku od sjevernog Jadrana koji pokazuje lagani trend porasta količine oborine i broja dana s kišom. Dakle, nije svugdje jednako, ali u Hrvatskoj i bližoj okolici do 2040.godine bit će toplije i sušnije - poručio je Vakula.

Za ovaj je tjedan prognozirao vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme, a ljeto će, kaže, vrlo vjerojatno biti iznadprosječno toplo.
-Ne moraju svi tjedni biti iznadprosječno topli, bit će toplijih i hladnijih, ali vrućine će biti dosta, a pitanje je hoće li biti toplinskih valova koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje – ističe Vakula.

Škola fizike Valerija Lozančić 2023

U okviru škole fizike organizirane su i brojne radionice na kojima je sudjelovalo oko 130 učenika.
- Učenike s ovakvim radionicama i predavanjima pokušavamo zainteresirati za fiziku koja je deklarirana kao teži predmet i mislim da smo to ove godine i uspjeli – zaključio je Luka Marković, voditelj Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike osnovnih škola vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 357 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić