Ispiši ovu stranicu

Demonstracijska aktivnost o tehničkim i organizacijskim mjerama za smanjenje onečišćenja okoliša u Vukovaru

Bioplinsko postrojenje Ovčara Bioplinsko postrojenje Ovčara Foto: Sandra Grgić

Savjetnici Ministarstva poljoprivrede održali su u utorak u Bioplinskom postrojenju Ovčara demonstracijsku aktivnost pod nazivom „Tehničke i organizacijske mjere za smanjenje onečišćenja okoliša – Bioplinsko postrojenje - Vukovar“.

Aktivnost se održala na jednom dijelu postrojenja kojim upravlja Energija Gradec d.o.o. 

Đuro Cerovčec iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede pojasnio je kako se na demonstracijskoj aktivnosti poljoprivrednicima prikazao proces proizvodnje u bioplinskom postrojenju te njegov finalni proizvod. Govorilo se i o benefitima digestata – zamjeni za mineralna gnojiva proizvedenog anaerobnom digestijom organskih materijala te o zakonskoj regulativi koja se odnosi na zaštitu okoliša.

- Ova demonstracijska aktivnost jedna je od niza mjera koje se održavaju u sklopu programa ruralnog razvoja Operacija 1.2.1.. Njome želimo educirati zainteresirane poljoprivrednike o najnovijim tehnologijama i što znači ulagati u tehnologije. Svjesni smo današnjeg vremena i klimatskih promjena te provođenjem ovakvih aktivnosti želimo poljoprivrednicima, pogotovo onim mladima, pojasniti što znače i koliko obnovljivi izvori energije – rekao je Cerovčec dodajući kako su poljoprivrednici sve više zainteresirani za ovakav vid edukacija.

Krešimir Milorad predsjednik uprave Energija Gradec nazočnima je opisao proces proizvodnje energije.

- Bioplinska postrojenja, kao što i samo ime kaže, proizvodimo bioplin. Proces proizvodnje plina počinje u fermentorima gdje ubacujemo razno razne sirovine bio porijekla, poslije čega odlaze u posfermentore gdje se odvija proces proizvodnje plina i to pod utjecajem bakterija bez ikakvih dodataka. Proizvedeni se plin onda šalje na motore koji onda proizvode struju koju onda šaljemo u mrežu, a toplinsku energiju šaljemo korisnicima. Proces proizvodnje, ovisno o postrojenju, traje od 90 do 115 dana – pojasnio je Milorad.

Pročitano 230 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI