Ispiši ovu stranicu

Obilježena 32. obljetnica Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek

Obilježena 32. obljetnica Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek Foto: Osječko-baranjska županija

Specijalna jedinica policije „Orao” Osijek osnovana je 3. ožujka 1991. godine, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred zgrade PU Osječko-baranjske obilježena je 32. obljetnica formiranja postrojbe te se odala počast 19-orici pripadnika jedinice koji su dali svoj život u stvaranju domovine, a upravo su postrojbe specijalne policije među prvima stale u obranu na samom početku Domovinskog rata.

Naglasio je to i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić
- S odmakom od toliko godina možemo reći kako je postrojba danas izvrsno opremljena, obučena i obavlja sve najsloženije poslove policije. Obučeni su za u sprječavanje terorizma, a pravo je zadovoljstvo i osjećaj sigurnosti imati ovakvu postrojbu na našem području, osobito u današnje nesigurno vrijeme. Oni su zasigurno jedan od jamaca što živimo na sigurnom teritoriju – rekao je Lukić.

Izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Antun Blažević rekao je kako je ponosan što je bio dio te postrojbe i sudjelovao u osnivanje iste. Prisjetio se tih dana te ispričao kako je došlo do osnivanja.
- Nas šestero, tada načelnika policijske uprave, dobili smo zadaću osnivati specijalnu policiju. Prethodili su nemiri, barikade i pobune po selima sa većinskim srpskim stanovništvom, a toga dana je u Dalju bio veliki prosvjed i to nas je potaknulo da osnujemo postrojbu, a sudjelovala je u akcijama od Vukovara do Prevlake. Nema zadaće koju je ta postrojba dobila, a da ju nije odradila – prisjetio se Blažević.

Načelnik PU Osječko-baranjske Ladislav Bece naglasio je kako se u miru prisjećaju i ponose pripadnicima specijalne policije „Orao”.
- To su sve najobučeniji policajci, od padobranaca, skijaša, ronilaca te padobranaca. Sve zahtjevne zadaće koje redovni policajci ne mogu obaviti idu specijalci, od talačkih situacija pa nadalje - zaključio je Bece.

Pročitano 250 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI