Ispiši ovu stranicu

Započeo projekt istraživanja i eksploatacije izvora geotermalnih voda Babina Greda

Započeo je dugoočekivani projekt istraživanja i eksploatacije izvora geotermalnih voda u Babinoj Gredi.

Naime, nakon više od 40 godina otkako je na području Babine Grede otkrivena termalna voda i 20 godina od obnovljene bušotine, u Gospodarskoj zoni Krčevine prije tjedan dana počela su probna ispitivanja s hidrodinamičkim mjerenjima u okviru projekta istraživanja i eksploatacije izvora geotermalnih voda, a tim je povodom danas održana i svečanost.

Načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić naglašava kako je riječ o prirodnom bogatstvu velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete.
-Trenutno se utvrđuju zalihe i temperatura vode na prvoj bušotini na dubini od 2.200 m, a do 2025. godine u planu je bušenje još četiri nove bušotine na dubini od 3.700 metara te dobivanje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane najveće u Hrvatskoj. Dobivenu geotermalnu energiju moći ćemo koristiti za elektranu, prerađivačku industriju, sušare, hladnjaču, stakleničku proizvodnju, uzgoj slatkovodne ribe, ali i toplice. To je neprocjenjiv potencijal za privlačenje ulaganja koji će otvoriti brojne mogućnosti i toliko potrebna nova radna mjesta. Bit će u funkciji društveno-ekonomskog razvoja Babine Greda, županije, ali i šire regije. Cilj je da budemo energetski samoodrživi i da Babina Greda bude zeleni punkt VSŽ-a i RH – rekao je Krnić dodajući da u cilju što jeftinije energije planiraju izgradnju toplovoda do svakog kućanstva, a također i solarnih panela.

Vrijednost elektrane s istražnim radnjama i bušotinama iznosila bi oko 100 milijuna eura, a procjenjuje se da bi za to područje od oko 43 ha na kojem bi bili izgrađeni i svi ostali sadržaji vezani uz iskorištavanje ove geotermalne energije trebalo dodatnih 200 milijuna eura.

Pročitano 227 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić