Ispiši ovu stranicu

Obilježava se Dan kada je Tovarnik plakao

Obilježava se Dan kada je Tovarnik plakao Foto: HRV/Žana Kunji

Odavanjem počasti svim žrtvama velikosrpske agresije obilježava se 25. godišnjica stradavanja Općine Tovarnik.

U agresiji na Tovarnik 1991. ubijeno je 75 branitelja i civila od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova. Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine.

-U spomen na taj tužni događaj, svake godine 31. siječnja obilježavamo “Dan kada je Tovarnik plakao”. Ne smijemo zaboraviti taj događaj jer bi u suprotnom njihova žrtva bila uzaludna - rekao je načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac.

Vijenci su položeni i svijeće upaljene ispred spomenika svim ubijenima, poginulima i nestalima u Domovinskome ratu u središtu Tovarnika te podno spomen obilježja na groblju Svetog križa, a sveta misa u crkvi svetog Mateja apostola i evanđelista služit će se s početkom u 15 sati.

Toga 31. siječnja 1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskome ratu koji je podijelio sudbinu svojih župljana.

 

Pročitano 220 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić