Na sjednici Županijske koordinacije za ljudska prava u Vukovaru sudjelovala i pučka pravobraniteljica

Obilježili Međunarodni dan ljudskih prava Obilježili Međunarodni dan ljudskih prava Foto: HRV/Marija Molnar

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se svake godine obilježava 10. prosinca, na dan kada je 1948.godine Opća skupština UN-a potpisala Deklaraciju o ljudskim pravima, a koja svakom čovjeku garantira pravo na život, slobodu i sigurnost, u Vukovaru je održana proširena sjednica Županijske koordinacije za ljudska prava.

- Sazvao sam sjednicu u proširenom sastavu kako bi sve one koji u svome radu dolaze u kontakt s ljudskim pravima ili potrebom zaštite ljudskih prava upoznali s novinama i aktualnostima vezano uz ovu tematiku. Ujedno, kako bismo doznali i što je napravljeno u posljednjih godinu dana, na sjednicu sam pozvao i pučku pravobraniteljicu koja svake godine Hrvatskom saboru podnosi izvješće o stanju ljudskih prava, a posebno sam je zamolio i za osvrt na stanje ljudskih prava u našoj županiji. Na sjednicu su pozvani svi oni koji na neki način vode računa o ljudskim pravima i zaštiti ljudskih prava i smatram da će im ovaj sastanak biti od koristi, ali i da oni svojim sugestijama i prijedlozima mogu pomoći pučkoj pravobraniteljici kada bude sastavljala svoje naredno izvješće - istaknuo je dožupan vukovarsko-srijemski i predsjednik Županijske koordinacije za ljudska prava Srđan Jeremić.

Na sjednici se govorilo o značaju Međunarodnoga dana ljudskih prava, a potom su pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i njena zamjenica Tatjana Vlašić govorile o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na stanje u našoj županiji.

- Važno je obilježavati Međunarodni dan ljudskih prava ne samo u ceremonijalnom smislu nego i kako bi se govorilo o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Iza nas je godina velikih i važnih ljudskopravaških obljetnica, 20 je godina Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, obilježili smo i godišnjicu pristupanja Hrvatske Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, a ispred nas je godina u kojoj će cijeli svijet obilježavati 75.godišnjicu od donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima koja je postavila temelj pravima kakva danas imamo, priznajemo i poštujemo u većoj ili manjoj mjeri – istaknula  je Šimonović Einwalter.

Naglasila je da o njezinom posljednjem izvješću o stanju ljudskih prava u RH za 2021.godinu još nije raspravljano na plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora nego samo na Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali da ured pučke pravobraniteljice upravo priprema izvješće i za ovu godinu.

- U analizi stanja ljudskih prava za 2021.godinu problemi su bili vezani uz pandemiju, potrese, ali i strukturne probleme koji su već dugo prisutni u cijeloj Hrvatskoj, a to su pravo građana na dobru upravu i dobro upravljanje, pristup institucijama koji bi trebao biti bolji, jednostavniji, lakši i brži. Nadalje tu je i problem s govorom u javnom prostoru gdje već neko vrijeme bilježimo pad razine komunikacije, ali i govor mržnje. Pojavljuje se i pitanje socijalnih prava koja bi trebala biti dostupna svima kao što je pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i cijeli niz drugih prava i problema bilo da govorimo o pristupu pravosuđu, besplatnoj pravnoj pomoći, ulozi organizacija civilnoga društva itd. - istaknula je Šimonović Einwalter.

Glede stanja ljudskih prava u našoj županiji naglasila je da je jedan dio tih problema isti kao i drugdje u Hrvatskoj, posebice u dijelu koji se tiče pristupa određenim pravima, problemima s nedostatnom infrastrukturom, čekanja na zdravstvene preglede i dr., a dio problema se odnosi na ostvarivanje prava nacionalnih manjina, govor u javnom prostoru, zločin iz mržnje i sl.

Pročitano 287 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase